Bélyeget adott ki Haiti megsegyítésére a Vatikán

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. március 06., 12:16 Legutolsó módosítás: 2010. március 06., 12:17

Róma – A Szentszék Mentorellát ábrázoló alkalmi bélyeget ad ki a Karib-térségi országban történt földrengés károsultjai javára. Forrás: Magyar Kurír

A bélyeg kiadásának tervéről már korábbi hírünkben is olvashattak. A Vatikán több mint 150 ezer eurónyi bevételre számít, melyet egészében a földrengéskárosultak javára ajánlanak fel.

A 65 centes bélyeget a Róma közeli Madre delle Grazie della Mentorella Mária-szentély 1500 éves jubileuma alkalmából adják ki, 20 centes borítékkal. A március 5-én megjelenő bélyeget külön pecséttel ellátva készíttetette el a Vatikáni Hivatal, mely a január 12-ei katasztrófa áldozatainak állít emléket. A szolidaritás-bélyeg 450 ezer példányban kerül a forgalomba. Kiegészítésképpen 75 ezer levélpapírt ad ki a Vatikáni Posta egyenként hat bélyeggel, ugyenebből a sorozatból.

*

A Rómától délkeletre, hegyek között fekvő kis Mária-szentélyt, a Tivoli egyházmegyéhez tartozó Mentorellát az „irgalom anyjának”, Máriának szentelték. A kegyhelyet a hagyomány szerint Nagy Konstantin császár építtette a IV. században, a Guadagnolo-hegy magaslatán, ahol a legenda szerint Placidus, a későbbi Szent Eustachius megtért. Nursziai Szent Benedek alakja is kötődik a kegyhely történetéhez: a hagyomány szerint a Rómából érkező Szent Benedek két éven keresztül a Szilveszter pápa által felszentelt Szent Eustachius-templom közelében élt egy barlangban.

A Mária-kegyhely különösen kedves volt II. János Pál pápa számára is, többször is ellátogatott ide: első alkalommal 1978-ban, pápává választását megelőzően, néhány napos lelkigyakorlatot végzett Mentorellában. Már pápaként, 1978 október 29-én visszatért a Mária-kegyhelyre; gyalog kapaszkodva fel a szentély hegyére.  Később még hat alkalommal kereste fel a szentélyt, utoljára 2000-ben. XVI. Benedek pápa 2005 októberében szentmisét mutatott be a kegyhelyen közvetlen munkatársaival.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben