Beismerte a molesztálásokat a belga katolikus egyházfő

Létrehozás: 2010. szeptember 14., 15:16 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 14., 15:21

Brüsszel – A belga katolikus egyházfő elismerte, hogy a papság körében széleskörűen elterjedtek a szexuális zaklatási esetek az elmúlt ötven évben. Forrás: hir24.hu, NOL

A belga katolikus egyházat irányító André-Joseph Léonard prímás, Brüsszel-Mechelen egyházmegye érseke sajtótájékoztatón reagált a témáról múlt pénteken kiadott jelentésre, amely 489 panaszt tekintett át, s megállapította: száznál is több molesztálási ügy történt az egyházon belül 1950 és az 1980-as évek vége között. A bűntetteket a klérus tagjai, vagy az egyház szolgálatában álló civilek követték el. A 200 oldalas jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a történtekkel bizonyára összefügg az érintettek közötti öngyilkosságok magas száma. A valójában nyolc éve működő, az egyházon belüli szexuális visszaéléseket vizsgáló bizottság munkája azt követően gyorsult fel, hogy áprilisban lemondott a brugge-i püspök. Roger Vangheliwe azután hagyta el posztját, hogy elismerte: 1973 és 1986 között szexuálisan bántalmazta unokaöccsét.

A múlt pénteken nyilvánosságra hozott jelentést követően a belga sajtó össztüzet zúdított az egyházra, amelynek révén a hívők elbizonytalanodtak, a belga katolikus egyház pedig válságba került. Léonard érsek most ígéretet tett a hibák kijavítására, s bejelentette, hogy intézményt hoznak létre a szenvedések enyhítésének céljából. Az áldozatokat és a bűnösöket egyaránt felszólította, jelentkezzenek önként, mert az egyház pontot szeretne tenni ennek a fájdalmas fejezetnek a végére.

Az említett jelentés 124 áldozat vallomását tartalmazza, de az összes panaszok száma csaknem félezer. A panaszosok kétharmada férfi, s molesztálásuk 12 éves koruk körül kezdődött, de többen voltak 8 év alattiak a pedofil cselekmények idején. Léonard érsek – aki egyszerre érez dühöt és tehetetlenséget – elismerte, hogy a jelenlegi bizalmi válságból nem lesz könnyű kiutat találnia a belga katolikus egyháznak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben