Beiktatták tisztébe az EVT főtitkárát Genfben

Létrehozás: 2010. március 01., 13:30 Legutolsó módosítás: 2010. március 01., 13:33

Genf – „Nem hangzik túl diplomatikusan, de tény, hogy az egyházak nem adhatnak mást a világnak, mint Jézus Krisztust, mint Megfeszítettet” – hangsúlyozta az Egyházak Világtanácsának új főtitkára, Dr.Olav Fykse Tveit norvég lelkész beiktatási beszédében. Forrás: oikoumene.org

Az EVT főtitkára a genfi ökumenikus központban tartott beiktatáson mondta ezt február 23-án, a Végrehajtó Bizottság ülése keretében. A feltámadás perspektívájából nézve a kereszt Istennek a bűn és a gonosz fölötti győzelmének a jele, valamint bizonyság arról, hogy Isten feltétel nélkül szereti az embereket – hangsúlyozta a világszervezet vezetője.

Nem hangzik túl diplomatikusan, de tény, hogy az egyházak nem adhatnak mást a világnak, mint Jézus Krisztust, mint Megfeszítettet. Ő a lényege és iránya az ökumenikus mozgalomnak. Hogyan válhat az ökumenikus mozgalom a kereszt mozgalmává korunkban, az élet fájává? – tette fel a kérdést Tveit lelkész.

Óegyházi atyákat idézve rámutatott: Krisztus kitárja karját a kereszten minden ember felé, az egész világ felé, ez a kereszt páratlansága. És Ő bezár, beleölel ebbe a kitárt karba mindenkit. A kereszt felé igyekezve találhatják meg egymást mind jobban a keresztyének és az egyházak. A beiktatási ceremóniát a Központi Bizottság moderátora, dr. Walter Altmann vezette.

Az alkalmon a tagegyházak képviselői, a nemzetközi szervezetek és más felekezetek delegáltjai, a genfi diplomáciai testületek vezetői is jelen voltak.

A beiktatott főtitkárt köszöntötte többek között Jens Petter Johnsen, a Norvég Egyházak Tanácsának igazgatója, Thomas Wipf református lelkész, a Svájci Protestáns Egyházszövetség elnöke, Alain Stehlé, a Keresztyén Kommunikáció Egyesületének elnöke, Dr. Setri Nyomi lelkész, a Református Világszövetség főtitkára, Silvano Maria Tomasi érsek, a Szentszék állandó ENSZ képviselője is. Az EVT Végrehajtó Bizottsága február 23–26. között ülésezik Bosseyben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben