Befejezte egyiptomi tárgyalásait Orbán Viktor

Létrehozás: 2011. január 25., 12:00 Legutolsó módosítás: 2011. január 25., 12:01

Kairó – Brüsszel – Befejezte tárgyalásait Egyiptomban Orbán Viktor: a magyar kormányfő találkozott az észak-afrikai ország politikai és vallási vezetőivel, gyárakba látogatott el, valamint Puskás- és Hidegkuti-emléktáblát avatott. A miniszterelnök kedd reggel utazik el Kairóból Brüsszelbe. Orbán Viktor egyiptomi látogatása alatt találkozott az ország állam- és kormányfőjével. A Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott tárgyaláson szó volt többek közt a magyar-arab kapcsolatok újjáépítéséről és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről. Forrás: MTI

A magyar kormányfő a megbeszélés után magyar újságírók előtt – utalva Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök korábbi nyilatkozatára – azt mondta: Magyarország néhány évvel ezelőtt elveszítette az arab világ jóindulatát, amikor „idétlen megjegyzésekkel a terrorizmus és az iszlám közé egyenlőségjelet tettünk". Azóta dolgozik a magyar diplomácia azon – folytatta –, hogy Magyarország visszaszerezze a jó kapcsolatok lehetőségét a térségben, és miniszterelnökként az EU-elnökség átvétele után ezért tette éppen Kairóban az első olyan látogatását, amely az Európai Unión kívül van. A gazdaság téma volt az egyiptomi miniszterelnökkel való találkozón is, ahol Orbán Viktor tájékoztatta vendéglátóját, Ahmed Nazifot az EU előtt álló kihívásokról, és ezzel összefüggésben kifejezte azon meggyőződését, hogy az euró – stabilizálása után – újra erős valuta lesz, s ezért Magyarországnak is fontos lesz a csatlakozás az eurózónához. A magyar kormányfő tárgyalást folytatott Amr Múszával, az Arab Liga főtitkárával is. A megbeszélés után Orbán azt mondta, a magyar EU-elnökség alatt is a gazdaság az egyik legfontosabb kérdés, ugyanis az Európai Uniónak jelenleg számos belső problémája van, amelyek elsődlegesen gazdasági jellegűek.

Ezzel összefüggésben ismét megerősítette, fő cél az euró megvédése. Ugyancsak téma volt a tunéziai helyzet, amelyről – mint idézte – a liga főtitkára azt mondta, forradalomnak tekinti az ott történteket. A tunéziai felkelésnek van egy szociális tartalma is, „amin nekünk, magyaroknak is érdemes hosszabb távon elgondolkodni", hiszen az élelmiszerárak robbanásszerű növekedése volt az egyik kiváltó oka a megmozdulásoknak – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök nem csak politikai, vallási vezetőkkel is tárgyalt Kairóban: megbeszélést folytatott III. Senuda kopt pápával, akinek elmondta, hogy a koptok elleni újévi merényletnek nagy visszhangja volt Magyarországon. Egyúttal kifejezte a magyar nép szolidaritását az egyiptomi kopt közösséggel.

Az Ahmed Tajjebbel, az al-Azhar nagysejkjével, egyiptomi nagysejkkel folytatott tárgyaláson pedig azt hangsúlyozta a kormányfő: Európának „esze és szíve is kell hogy legyen", továbbá fontosnak nevezte, hogy Európa "találja meg a lelkét", a kereszténységet, és ilyen alapokon lehet keresni a muszlim világgal is a kapcsolatot. Úgy vélte, a keresztény-muszlim együttműködés a kulcs a következő évtizedekben Európában is. A politika, a vallás és a gazdaság mellett a sport is helyet kapott Orbán egyiptomi programjában: vasárnap este felavatta az Aranycsapat egykori két legendás labdarúgójának, Puskás Ferencnek és Hidegkuti Nándornak az emléktábláját az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség székházánál. A futball arra jó igazán, hogy elfogadjuk a másikat, toleranciát ugyanis nem könyvből, hanem a futballöltözőben lehet tanulni, hiszen ott nem számít, ki a szegényebb, ki a gazdagabb, ki a szebb, ki az okosabb. Mindenki ugyanazt a mezt veszi fel, és egy közös célért megy a pályára – emelte ki az ünnepségen Orbán Viktor, aki szerint a labdarúgás ezért sokat tehet a világbékéért. Orbán kedd reggel utazik el Kairóból Brüsszelbe.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben