Bartolomaiosz pátriárka befejezte oroszországi látogatását

Létrehozás: 2010. június 03., 13:53 Legutolsó módosítás: 2010. június 03., 13:55

Moszkva – A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka tíznapos vizitációja az orosz ortodox egyháznál jelentős eredményeket hozott a két ortodox egyház közötti kapcsolatokban. Forrás: Magyar Kurír. Az eseményről további részletes információkat tudhatnak meg a www.szimandron.hu oldalon.

A látogatás folyamán lehetőség nyílt arra is, hogy Kirill moszkvai pátriárka és Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka megbeszéljék a tervezett pánortodox zsinat előkészítése során felmerülő kérdéseket és problémákat. Azon aktuális és megoldásra váró kérdésekről is tárgyaltak, melyek a keresztény egyházak közötti párbeszédre, a Törökországban élő orosz ortodox hívek lelkipásztori ellátására vonatkoznak.

A látogatás egyik legjelentősebb pillanatai közé tartozott Bartolomaiosz pátriárka a Valaam monostor Színeváltozás-templomában való tartózkodása, mivel első alkalommal került sor arra, hogy a konstantinápolyi pátriárka ellátogatott ezen észak-oroszországi, történelmi jelentőségű helyre. A Valaam szigeteken található monostor a II. világháború során nagy mértékben megrongálódott, melyet a restaurálási munkákat követően 20 évvel ezelőtt nyitottak meg újból.

Az ökumenikus pátriárka oroszországi látogatása a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban megtartott szent liturgiával zárult május 31-én. „Ez a látogatás is annak bizonyítéka, hogy a két egyház között valós együttműködés folyik. Minden ilyen találkozó alkalmával egyre közelebb kerülnek egymáshoz egyházaink” – fogalmazott

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben