Bárányokat áldott meg a pápa

Létrehozás: 2010. január 22., 13:56 Legutolsó módosítás: 2010. január 22., 13:56

Róma – Január 21-én, csütörtökön a pápa két bárányt áldott meg, amelyek gyapjából készülnek majd a palliumok a metropolita érsekek számára. A szertartásra az Apostoli Palota Szent Orbán-termében került sor, hagyományosan Szent Ágnes, a III. századi római vértanú liturgikus ünnepén. Forrás: Magyar Kurír

A hagyomány szerint Ágnes fiatal lányként a keresztényüldözés alatt máglyán lelte halálát, feltehetőleg 250 körül, Déciusz császár uralkodása alatt. Emléknapja 336-ban már szerepelt az egyházi ünnepek kalendáriumában. Ágnes a báránnyal való asszociációja a keresztnév és az állat latin nevével való hasonlóságból (agnus) ered; Ágnest először a IV. század vége felé ábrázolták báránnyal egy római katakomba freskóján.

*

A pallium fehér színű, keskeny gyapjúcsík, amelyet hat fekete selyemkereszt, rajtuk három, drágakővel kirakott tű díszít. Egykor ezek szolgáltak a liturgikus öltözék rögzítésére. A latin nyelvben a pallium szó eredetileg köpenyt jelentett. A palliumot kezdetben csak a pápák viselték, később terjedt el az a szokás, hogy a metropolita érsekek is megkapják a pápától, s a Péter-utóddal való egységük jeleként viselik.

Az elkészült palliumokat majd Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, június 29-én áldja meg és adja át a pápa az újonnan kinevezett érsekeknek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben