Bach karácsonyi oratóriuma a legkedveltebb zenei-lelki alkotás a világon

Létrehozás: 2009. december 15., 15:00 Legutolsó módosítás: 2009. december 15., 15:01

Lipcse – Berlin – Händel Messiása, Mozart Requiemje mellett Bach karácsonyi oratóriuma a világon a legkedveltebb szimfonikus kórusmű. Az adventi és a karácsonyi időszakban ismét csúcsszezonja lesz. Forrás: reformatus.hu, EKD.de

Az EKD (Németországi Protestáns Egyház) véleménye szerint Johann Sebastian Bach zeneműve 275 évvel ezelőtti ősbemutatója óta a legkedveltebb egyházzenei alkotás. Örömteli világosságával beragyogja a karácsonyi igehirdetést – jelentette ki Klaus-Martin Bresgott, az EKD kulturális irodájának igazgatója Berlinben. Händel és Mozart említett művei mellett a zenei G-5, azaz a világ leghíresebb öt alkotása közé tartozik. Évente újra és újra felcsendül, s nem csak kultúr-keresztyéneknek, hanem mindennapi keresztyéneknek is megerősítésül szolgál.

A lipcsei Tamás-kórus, aminek kántora, karnagya volt Bach, elsőnek a mester oratóriumát 1734-ben szólaltatta meg, s a mostani jubileumi évben háromszor is előadják – közölték Lipcsében. Idén először gyermek kórustagok veszik át a szólisták helyét részben, illetve egészben.

A lipcsei Bach-kutató, Martin Petzoldt a csodálatos mesterművet „lenyűgözően vonzónak” nevezte, ami Bachnak kivételes teológiai képességét, illetve érzékét is nyilvánvalóvá teszi. Azok, akik semmiféle egyházi kötődéssel sem rendelkeznek, megtudhatnak valamit karácsony titkából ennek a zeneműnek a közvetítésével – nyilatkozta Petzoldt professzor.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben