Bach helyett MacMillan János passióját mutatták be

Létrehozás: 2009. április 09., 22:37 Legutolsó módosítás: 2009. április 09., 22:39

London – Amszterdam – Jézus megfeszítése és feltámadása a skót zeneszerző, James MacMillan (London) szerint az emberiség történelme legfontosabb napjainak eseményei. Forrás: idea.de

Bach helyett MacMillan János passióját mutatták be

James MacMillan

„A passióban arról van szó, hogy Isten a történelmet meg akarta szakítani és ki akarta magát Fiában nyilatkoztatni. Ez Jézus szolgálatának csúcspontja” – mondta a 49 éves katolikus férfi a londoni Timesnek nyilatkozva.

Az általa komponált János passiót virágvasárnap mutatták be Amszterdamban. Ezzel egy 120 éves tradíciót szakított meg, hiszen eddig csak Johann Sebastian Bach Máté passióját mutatták be a városban.

A modern zeneszerző azonban a János passió mellett döntött, mert János evangéliumában vannak szerinte a legdrámaibb szemtanú tudósítások.

MacMillan művének centrumában Pilátus és Jézus tárgyalása áll, valamint János és Mária találkozása, a kereszt tövében.

A zeneszerző számára azonban Bach szelleme is segített a komponálás során, és olyan egyházi énekeket is beleépített művébe, amelyek a hagyományos nagypénteki liturgiában hangzanak el.

A zeneszerző szeretne még egy passiót írni, amely Márk és Lukács elbeszélésein alapulna.

MacMillan már számos művet írt húsvétra, mint például a „Seven Last Words from the Cross“ című kantátát és az Easter Triduum művet.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben