Az Egyházak Világtanácsának új főtitkára a közel-keleti békét szorgalmazza

Létrehozás: 2009. december 31., 10:41 Legutolsó módosítás: 2009. december 31., 10:42

Genf – Az Egyházak Világtanácsának (EVT) új főtitkára, a norvég származású Olav Fykse Tveit arra szólított fel, hogy a Közel-Keleten minél hamarabb legyen vége a harcoknak. Forrás: epd.de, ekd.de.

„Nem lehet megszállás alatt élni, és csak akkor lesz hosszú ideig tartó béke, ha Izrael újra átadja a megszállt palesztin területeket” – mondta a 49 éves lutheránus lelkész az epd-nek adott interjújában.

A főtitkár 2010 január elsején lép hivatalába. Az Ökumenikus Tanács összesen 350 tagegyházat számlál. A tagok között ugyan a katolikus egyház nincsen jelen, mégis részt vesznek az ökumenikus munkában:

„Tisztelettel adózom a katolikus egyház előtt és munkájukat is nagyra becsülöm – mondta Tveit. – Fontos, hogy szoros kapcsolatban álljunk velük.”

Tveit azonban óva intett az interjúban mindenkit a keresztények és a muszlimok közötti vallási-ideológiai konfliktustól.

„A vita és a két vallás közötti békétlenség nem a keresztények és muszlimok milliárdjainak érdeke, hanem csak egyes fanatikusoké” – hangsúlyozta Tveit, majd hozzátette: „A keresztény és iszlám vezetők közötti szoros kapcsolat megakadályozhatja a félreértéseket.”

A keresztények muszlim országokban való diszkriminálásával kapcsolatban Tveit kifejtette, hogy van remény az iszlám világban: „Pakisztánban a muszlim és  keresztény lelki vezetők együtt harcolnak a keresztények diszkriminációja ellen.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben