Az utolsó klímaesélyért szólnak majd a harangok

Létrehozás: 2009. november 15., 12:42 Legutolsó módosítás: 2009. november 15., 12:43

Genf – A dániai Koppenhágában összeülő klíma világkonferencia során az Egyházak Világtanácsa javaslatára közel 350 nemzeti egyházában egy napon át szólnak majd a harangok. Ezzel hívják fel a közvélemény figyelmét a klímavédelem erkölcsi és lelki összefüggéseire. Forrás: reformatus.hu, örk.ch, eni.ch

„Ez lesz a világ utolsó esélye arra, hogy a globális felmelegedést két fok alatt tartsuk” – nyilatkozta Alexi Barnett, a Skót Nemzetközi Katolikus Segélyszervezet kampányfőnöke. Ezzel utalt arra, milyen fontos a Koppenhágában december 7-18. között ülésező ENSZ klímavilágcsúcs egyházi támogatása imával és hasonló eszközzel.

A katolikus segélyszervezet és a skót református egyház közös döntést hozott arról, hogy a skót gyülekezeteket felszólítják, ők is kövessék december 13-án az Egyházak Világtanácsa (EVT) felhívását a harangozásra. Az EVT felhívta közel 350 tagegyházát arra, hogy minden általuk használt eszközzel: harangozással, kürtöléssel, gongok megszólaltatásával hívják híveiket imádkozásra és cselekvésre a klímaváltozás megakadályozása érdekében. Szólaltassák meg ezeket az eszközöket ezen az ádventi vasárnapon háromszázötvenszer a világ egyházaiban, azaz legalább egyszer minden egyes egyházban, ezzel is kifejezve: a világ veszélyesen elérte a légkör széndioxid-terhelhetőségének a határait.

Az egyházak ezen a vasárnap 15 órakor kezdik a harangozást és imádkozást a déli csendes-óceániai térségben, s folytatják láncszerűen Dánián át az egész földkerekségen akciójukat. Bill McKibben, neves gyermekkönyv-író és gyermek-istentiszteleti liturgiák szerzője az USA-ban, aki ezzel kapcsolatban így nyilatkozott:  „Az USA-ban akkor szokták meghúznia  a harangokat, ha tűzvész vagy árvíz fenyegetett. Most a világ ismét lángokba kezd borulni”.

Az európai katolikus és protestáns egyházakat két európai szervezet is felszólította a részvételre közös levelükben: az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) és az Európai Katolikus Püspökkari Konferenciák Tanácsa (CCEE). December 13-án, ádvent második vasárnapján az ENSZ konferencia résztvevői, a dán királynő és a világ különböző tájain élő egyházak vezetőinek a jelenlétében ökumenikus áhítaton vesznek részt a koppenhágai evangélikus katedrálisban. Az alkalmon dr. Rowan Williams canterbury érsek, az anglikán világegyház lelki főpásztora hirdeti az Igét.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben