Az osztrák püspökök elítélik az egyneműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt

Létrehozás: 2009. november 21., 10:19 Legutolsó módosítás: 2009. november 21., 10:21

Bécs – Az Osztrák Püspöki Konferencia nyilatkozata szerint a 2010. január 1-jén életbe lépő törvény „sem nem helyénvaló, sem szükség nincs rá, mivel a hatályos polgárjogi rendelkezések jelenleg is megfelelő törvényi védelmet biztosítanak." Forrás: Magyar Kurír

Az új szabályozás hivatalosan elismeri az egyneműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, de nem engedélyezi, hogy annak megkötése az anyakönyvi hivatalban tartott ünnepség keretében történjék. A partnerek felvehetik egymás nevét, de nem kapnak jogot a mesterséges megtermékenyítési eljárásokhoz és az örökbefogadáshoz. A törvény az egynemű párok adózási, örökösödési és tartásdíjjal kapcsolatos jogairól rendelkezik, de 37 egyéb jogot kizárólag házaspároknak tart fenn – írja a CNA.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, az Osztrák Püspöki Konferencia elnöke sajtónyilatkozatában az új törvény pozitívumaként könyvelte el, hogy nem helyezi egy szintre ezeket a bejegyzett élettársi kapcsolatokat az igazi házasságokkal; ugyanakkor megjegyezte, hogy a rendelkezésnek „beláthatatlan következményei lesznek az egész társadalomra nézve".

Bár az osztrák törvény jóval szigorúbb, mint a többi európai országban érvényes szabályozások, az osztrák püspökök aggodalmukat fejezték ki, hogy „végső soron a bejegyzett élettársi kapcsolatok és a házasság teljes egyenlőségének kimondásához vezethet".

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben