Az ortodox pátriárka megtartotta a húsvéti istentiszteletet

Létrehozás: 2010. április 05., 13:16 Legutolsó módosítás: 2010. április 05., 13:17

Moszkva – Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a moszkvai Megváltó Krisztus templomban, az orosz ortodox egyház főtemplomában tartotta a húsvéti éjféli istentiszteletet, amelyen megjelent Dmitrij Medvegyev államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök is. Forrás: MTI

Az ortodox keresztény hívők számára a húsvét az év legnagyobb ünnepe. Ilyenkor kalácsot sütnek, amelyet megáldatnak a templomban, és hozzá fából készült formába préselt, édes túrót fogyasztanak. A hívők úgy köszöntik egymást, hogy „Krisztus feltámadt", s a válasz erre az, hogy „Valóságosan feltámadt!". A hívők jó jelnek tekintik, hogy idén az orotdox húsvét egybeesett a katolikusok és a protestánsok ünnepével.

A Megváltó Krisztus templomban mintegy ötezer hívő jelent meg a vasárnapra virradó éjszaka, Moszkvában mintegy 400 ezer ember ment el a templomokba, és az országon kívül az orosz ortodox egyház mintegy 26 ezer hívő közösségében tartottak éjféli istentiszteletet.

Éjfél körül a pátriárka vezetésével megtartották a templom körüli ünnepi körmenetet, s ezután vette kezdetét az ünnepi liturgia. Ezen János evangéliumából olvastak fel 16 nyelven, köztük ukrán, moldovai, hindi és több nyugat-európai nyelven, ezzel hangsúlyozva a keresztény világ egységét.

Kirill pátriárka vigasztaló szavakat intézett a hajléktalanokhoz, és a hívőknek azt kívánta, hogy sokáig meg tudják őrizni a húsvét örömét. Ezzel vasárnap véget ért a nagyböjt, és a hívők hozzálátnak a kalács és egyéb finomságok fogyasztásának. A most kezdődő héten minden ortodox templomban nyitva tartják az úgynevezett cári kaput, mintegy annak jelképéül, hogy Jézus Krisztus halálával megnyitotta a halandók számára a mennybe vezető utat.

Az ortodox hívők ezután 40 napig ünneplik a húsvétot, egészen Krisztus mennybemeneteléig, vagyis május 13-áig. Ez az ünnep idén szintén egybeesik a keresztény hívők számára. Kirill pátriárka vasárnap fogyatékos gyerekeket keres fel, és személyesen köszönti fel a Nemzetközi Űrállomáson lévő űrhajósokat.

Az oroszországi egyház és az állam közötti igen szoros kapcsolat nyomán a felmérések szerint idén jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik valamilyen módon meg kívántak emlékezni a húsvétról: a lakosság mintegy 90 százaléka, köztük igen sok ateista is ezt a szándékot nyilvánította ki a felmérés kérdéseire válaszolva.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben