Az európai egyházak a vasárnap védelmére szólították fel az Európai Uniót és annak tagállamait

Létrehozás: 2010. március 22., 13:32 Legutolsó módosítás: 2010. március 26., 09:34

Brüsszel – Az Európai Egyházak Konferenciájának tagegyházai újra felszólították az Európai Unió intézményeit és az unió tagállamait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhető intézkedést a vasárnap védelmére, mert ez nem csak a munkavállalók egészségének az érdeke, hanem a munka és a családi élet összeegyeztetését is szolgálja. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC-KEK) ennek érdekében 2010. március 24-én 16.30 és 19.30 között sajtótájékoztatót szervez, amelyen előadást tart majd Andor László magyar EU-biztos is. Forrás: KEK, evangelikus.hu

A honlapunkhoz eljuttatott közlemény szerint tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a vasárnap sokkal fontosabb a munkavállalók életében, mint a hét többi napja. Az Eurofound, az élet- és munkakörülményeket vizsgáló alapítvány felmérése szerint a betegségek előfordulása, valamint a munkából való ellógás is gyakoribb azoknál a cégeknél, amelyeknél a dolgozóknak a hétvégén is munkát kell vállalniuk.

Az európai jogi normák szerint a gyerekek és kamaszok számára a vasárnap védettséget élvez. Kedvező alkalom lenne tehát, ha a vasárnap, az egész család számára szabadnap lehetne. A szabad idő fontos azonban a szociális élet szempontjából is, a civil aktivitásra, a családra és a barátokra áldozott idő jelentős az egész társadalom szempontjából.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben