Az EU-külügyminiszterek közös állásfoglalást adtak ki a vallási türelmetlenségről

Létrehozás: 2011. február 22., 10:01 Legutolsó módosítás: 2011. február 23., 10:50

Brüsszel – A vallási türelmetlenség és diszkrimináció megnyilvánulásai miatti aggodalmukat hangoztatták hétfőn Brüsszelben elfogadott közös állásfoglalásukban az Európai Unió országainak külügyminiszterei. Forrás: MTI, Magyar Kurír

A hetek óta tartó tárgyalások eredményeképpen a huszonhét külügyminiszter február 22-én írta alá a dokumentumot, amely határozottan elítéli a közelmúltban elkövetett terrorista támadásokat, amelyek keresztények, keresztény templomok, muszlim zarándokok és más vallási közösségek ellen irányultak. A külügyminiszterek tanácsa által elfogadott dokumentum kijelenti, hogy az Európai Unió elkötelezettséget vállal a vallásszabadság védelméért, és elutasít mindenfajta diszkriminációt – tájékoztat a L'Osservatore Romano.

Január 31-én a külügyminiszterek egy olyan állásfoglalást fogadtak el, amely csak általánosságban szól a vallási kisebbségekről, nem tesz említést az egyiptomi és iraki keresztény közösségeket ért támadásokról. Annak ellenére tettek így, hogy az Európai Parlament és az Európa Tanács Parlamenti bizottsága  kérte a kormányoktól, hogy emlékezzenek meg a keresztény áldozatokról, és az Európai Unió más országokkal létesítendő politikai-gazdasági együttműködési megállapodásaiba illesszék be a vallásszabadság témáját.

A február 22-én elfogadott dokumentumban a külügyminiszterek komoly aggodalmukat fejezték ki, amiért egyre növekszik az intoleranciával és a vallási eredetű diszkriminációval kapcsolatba hozható cselekedetek száma, és hangsúlyozzák, hogy a világ minden részén tetten érhető ez a jelenség.

Emlékeztetnek rá, hogy a vallásszabadság egyetemes emberi jog, mindenki számára biztosítani kell. A vallási kisebbségek minden tagjának jogában áll, hogy szabadon gyakorolja vallását, egyénileg és közösségben, anélkül, hogy rettegnie kellene az intolerancia agresszív megnyilvánulásai miatt.

Utaltak arra, hogy a közelmúltban több országban követtek el erőszakos, illetve terrorista cselekményeket keresztények és istentiszteleti helyeik, illetve muszlim zarándokok és más vallási közösségek tagjai ellen. „Sajnálatos módon a világ egyetlen helye sem mentes a vallási intolerancia megpróbáltatásaitól" – állapították meg a miniszterek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben