Az ENSZ felhívása az írástudatlanság elleni küzdelem világnapján

Létrehozás: 2009. szeptember 11., 10:03 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 11., 10:05

New York – „Az írástudatlanság leküzdésével erősíteni kell az emberi jogokat” – felhívásában az ENSZ nagyobb elköteleződésre szólítja a kormányokat az analfabetizmus leküzdése érdekében. Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

776 millió analfabéta felnőtt él szerte a világon; 75 millió azoknak a gyermekeknek a száma, akik nem járhatnak iskolába – ezekről a megdöbbentő adatokról számolt be Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az írástudatlanság elleni küzdelem világnapján. Az írástudatlanság szegénységhez és kirekesztéshez vezet – hangsúlyozta Ban Ki Mun.

* * *

A Vatikáni Rádió munkatársa Anna Maria Errerát, az írás-olvasástudást világszerte elősegítő szervezet (OPAM) alelnökét kérdezte az analfabetizmusról. A keresztény szellemiségű, nem kormányzati, pártoktól független nonprofit szervezetet Carlo Muratore atya alapította 1972-ben azzal a céllal, hogy küzdjön az írástudatlanság ellen, valamint előmozdítsa az oktatáshoz való jogot a fejlődő országokban.

„Általában olyan emberekről van szó, akik szociális, kulturális, gazdasági és politikai okokból a társadalom peremén élnek. Meg vannak fosztva az oktatáshoz való joguktól, és semmilyen lehetőségük arra, hogy kiemelkedjenek a társadalmi kirekesztés és nyomor állapotából” – így Anna Maria Errera.

„Nagyon fontos, hogy sose válasszuk el az oktatást a személy átfogó nevelésétől. Aki oktatásban részesül, az egyben olyan képességekre is szert tesz, melyek jóval túlmutatnak az írás-olvasáson; képessé válik a kritikus gondolkodásra, a társadalmi és politikai életben való részvételre. A politikusok sok esetben éppen azért nem támogatják az oktatáshoz való jogot, hogy így a tudatlanság rabjává tegyék az embereket; akik ezáltal függő helyzetbe kerülnek, képtelenné válnak a társadalmi életben való részvételre. Az írni-olvasni tudó egyén szabad, visszanyeri méltóságát, ezáltal nő az önbizalma, független és kompetens lesz saját életében, tisztában van jogaival és kötelességeivel. Könnyebben talál munkát, ezáltal javul a család megélhetése, hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, részvétele az ország politikai életében. Egyszóval: saját maga dönt sorsáról” – tette hozzá Anna Maria Errera.

Az írás-olvasástudást világszerte elősegítő szervezet jelenleg egy kongói projekten dolgozik, mely szakképzett ápolók oktatására irányul. E kezdeményezést más országokra is ki akarják terjeszteni. „Az analfabetizmus megszüntetése azt is jelenti, hogy az embereknek megtanítják az alapvető higiénés szabályokat, az oltás fontosságát gyermekeik számára, az elterjedt betegségek megelőzési módját, amelyek így leküzdhetővé válnak – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak az írás-olvasástudást világszerte elősegítő szervezet (OPAM) alelnöke.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben