Az elváltak újraházasodásának elfogadására akarja kötelezni Egyiptom a kopt ortodox egyházat

Létrehozás: 2010. június 10., 13:58 Legutolsó módosítás: 2010. június 10., 13:59

Kairó – Az egyiptomi legfelsőbb bíróság arra kötelezte ítéletében a helyi kopt ortodox egyházat, hogy adjon engedélyt elvált embereknek az újraházasodásra. Az egyház válaszul közölte: nincs olyan hatalom a Földön, ami felülírhatná az evangélium tanítását. Forrás: Magyar Kurír

Egyébiránt Egyiptomban csak az esetben ismernek el hivatalos egy házasságot államilag, ha a házasság vallási keretek közt is megköttetett. A május 29-i döntés ellen jogorvoslati kérelemmel kívánnak élni a kopt ortodoxok. A májusi döntés ugyanakkor már eleve egy alacsonyabb szintű jogi döntés ellen beterjesztett fellebbezés elutasítása volt – írja a Zenit hírügynökség

Az egész ügyet egy Hani Wasfi Naguib nevű ember esete robbantotta ki, aki szeretett volna újraházasodni. A kopt egyház közleménye hozzáteszi, hogy az iszlám jog engedélyezte, hogy a kopt egyház saját szabályozását kövesse.

Az egyház vezetője, III. Shenouda utalt rá, hogy egyrészt egyháza tiszteli az egyiptomi jogot és a bíróságok döntését, viszont soha nem adná áldását egy elvált ember második házasságára.

Egyiptom 80,5 millós lakosságának túlnyomó többsége szunnita muzulmán, és csak 10 százaléka keresztény. Ennek 9 százaléka tartozik az ortodox kopt egyházhoz.

*

A kopt ortodox egyházat az evangélista Márk apostol alapította. Az antikhalkedóni vagy miafizita egyházak közé tartozik, amelyek az első három egyetemes zsinatot elismerő egyházak, önálló identitásuk 451-ben kezdődött, mivel a negyedik khalkedóni zsinatot már nem ismerik el. Nevük ellenére nem soroljuk őket az ortodox egyházak közé, mivel ortodox névvel az első hét zsinatot elismerő egyházakat szokás nevezni.

Egyesek monofizita egyházaknak is nevezik őket, ezt a nevet azonban saját maguk nem használják, mert nem tartják magukat monofizitának. A többi keresztény egyháztól eltérő tanításaikat ehelyett helyesebb a miafizitizmus vagy henofizitizmus névvel jelölni. A miafizitimus álláspontja szerint Krisztus egyetlen személy, melyben az isteni és az emberi jelleg egyetlen természetben van jelen, s az isteni és az emberi egyesülve vannak, különállás és keveredés nélkül. A miafizitimus álláspontja szerint Krisztus egyetlen személy, melyben az isteni és az emberi jelleg egyetlen természetben van jelen, s az isteni és az emberi egyesülve vannak, különállás és keveredés nélkül. A miafizitizmus a nesztorianizmus elleni válaszként jött létre. A khalkedóni zsinat azonban elutasította mind a nesztoriánus, mind a miafizita álláspontot.

A kopt ortodox egyház liturgikus nyelve a kopt és az arab, és az alexandriai rítust követi. A 32 püspökségből 28 Egyiptomban, kettő Szudánban, egy Kenyában, egy pedig Izraelben van. Nyolc kolostora van, összesen négyszáz szerzetessel. Híveikszáma 15 millió. A 451-es khalkedóni egyetemes zsinaton szakadás következett be az ókeresztény egyházban, aminek következtében a hívek nagy többsége a kopt ortodox egyház híve lett. A hívők kisebb része nem tartott velük, belőlük alakult ki az ortodox irányzatú alexandriai ortodox egyház. Gyakorlatilag a kopt nyelvű hívek csatlakoztak a kopt irányzathoz, a görög nyelvű hívek pedig az alexandriaihoz. A későbbi katolikus missziós tevékenység hatására a kopt ortodox egyház híveinek 2,5 százaléka elfogadta a római pápa joghatósági elsőbbségét és tanítóhivatali tévedhetetlenségét, ez a mai kopt katolikus egyház – írja a Wikipédia.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben