Az Egyházak Világtanácsának főtitkára méltatta a lutheránusok ökumenikus törekvéseit

Létrehozás: 2010. július 22., 10:18 Legutolsó módosítás: 2010. július 22., 10:19

Stuttgart – A lutheránus egyházak megmutattják a világnak, hogy egyek vagyunk Jézus Krisztusban és ugyanazokat az ajándékokat kapjuk Istentől, bármely egyházban élünk is és erre a hozzáállásra az ökumenikus mozgalomnak ma sokkal nagyobb szüksége van, mint valaha – mondta dr. Olav Fykse Tveit az Egyházak Világtanácsának főtitkára 2010. július 21-én Stuttgartban. Forrás: WCC, evangelikus.hu

Tveit a Lutheránus Világszövetség 11. Nagygyűlésének résztvevőit is köszöntötte és kifejtette, hogy a gyűlés témája az örömüzenet szívét érinti és azt is, hogy egyek vagyunk Krisztusban.

„Amikor a mindennapi kenyérért imádkozunk – mondta Tveit. – Krisztus testét ismerjük meg, azt, amely üdvösségükre adatott. Közben pedig felfedezzük az igazság iránti éhséget, amely a közösségre és a megosztásra hív bennünket.”

A lutheránus egyházak harcolnak a békéért, az igazságosságért, a misszió, a diakónia és az ökumenikus párbeszéd által és a vallásközi együttműködéssel. Legyen ez így a jövőben is” – kívánta a főtitkár, aki maga is evangélikus lelkész. Tveit elismerte azt is, hogy a kenyér közös elfogyasztása, a közös úrvacsora kérdése nem csak fontos teológiai, hanem erkölcsi kérdés is.

Tveit elismerte és méltatta a búcsúzó dr. Ishmael Noko LVSZ főtitkár bölcs vezetését. Ő Tveit szerint nem egyszerűen az LVSZ vezetője volt, hanem az okumenikus mozgalom számára is egy szignifikáns és kedves vezetőt jelentett.

2013-ban az Egyházak Világtanácsának következő Nagygyűlése Koreában lesz, amelyre az LVSZ már ezen a stuttgarti 11. Nagygyűlésen megteszi az előkészületeket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben