Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa a palesztinok jogainak tiszteletben tartásáért emelte fel szavát

Létrehozás: 2009. szeptember 07., 09:39 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 07., 09:41

Genf – A nemzetközi szervezet szeptember harmadikán közzétett dokumentumában az izraeli kormányhoz fordult, hogy kezdje meg a megszállt palesztin területeken létrehozott telepek felszámolását. A hatóságokat erőszakmentességre szólította, valamint arra, hogy változatlanul folytassák a béketárgyalásokat. Forrás: Magyar Kurír

Első lépésként követelik, hogy az izraeli kormány fagyassza be az építkezéseket és a további terjeszkedést. A palesztin területeken létrehozott 450ezer fős kétszáz telep összeegyeztethetetlen a békével és etikailag ellentétben áll az izraeli állam legitim érdekeivel.

Az Egyházak Ökumenikus Tanácsának dokumentuma elismeri Izrael jogos elvárását a biztonságra, amit az egész világ megértéssel és szolidaritással követ. Ugyanakkor élesen meg kell különböztetni az állam legitim törekvéseit a megszállástól. Az egyházak bátorítsák az erőszakmentességet és a béketárgyalásokat, erkölcsi és gyakorlati támaszt nyújtva a kilakoltatott palesztinoknak. Az izraeli megszállás, az elválasztó fal ellehetetleníti a palesztin lakosság életét. Nem jutnak hozzá földjeikhez, vízforrásokhoz, korlátozzák mozgásszabadságukat, megalázzák őket emberi méltóságukban. Akadályozzák az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való jogukat, tönkreteszik a gazdaságot. Ennek következtében nő a frusztráltság és az elkeseredettség érzése a palesztin területek lakosságában.

A Jeruzsálem körül létrehozott telepek komolyan veszélyeztetik a szent város jövőjét, amely nyitva kellene, hogy álljon mindenki előtt, és amelyen a századok óta jelen lévő két népnek és három vallásnak kellene osztoznia. Az izraeli kormány pedig ahelyett, hogy befagyasztaná a telepítéseket, nagy terveken dolgozik további 2500 új lakóhely megteremtésére Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa tehát minden tagegyházat arra kér, hogy imádkozzon, és segítse a megszállástól szenvedő embereket. A nemzetközi ökumenikus közösség pedig hatékony és konkrét intézkedésekkel járuljon hozzá egy igazságos és hosszan tartó békéhez, mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben