Az egyházak között nincs egyetértés az embriók genetikai tesztjét illetően

Létrehozás: 2011. január 25., 12:10 Legutolsó módosítás: 2011. január 25., 12:34

Az élet hete című tervezett ökumenikus hét 2011. május 7. és 14. között kerül megrendezésre Németországban. A Német Katolikus Püspöki Konferencia és a Németországi Protestáns Egyház (EKD) képviselői azonban nem gondolják, hogy az embriókon végzett genetikai tesztről alkotott különböző egyházi vélemények miatt ez a hét bármiféle veszélybe kerülne. Forrás: evangelisch.de, evangelikus.hu

Mint ismeretes, az EKD Tanácsának elöljárója, Nikolaus Schneider korábban kijelentette, hogy az embriókon végzett genetikai tesztek kérdésében a protetsáns egyházaknak újra állást kellene foglalniuk és etikailag meg kellene vizsgálni, melyek lehetnének azok az esetek, amelyeknél elfogadhatónak tartanák a kísérleteket. Az EKD még 2003-ben a PID tilalomra szavazott, de Schneider szerint ez mára már tarthatatlan.

A kölni bíboros Joachim Meisner egy héttel ezelőtt azonban a kölni Domradio adásában, Schneider kijelentésére reagálva, megkérdőjelezte a protestánsokkal való együttműködést, mert véleménye szerint az etikai kérdésekben a két egyház ily módon nincsen közös nevezőn.

A katolikus egyház ugyanis egyértelműen a beültetés előtti implantációs diagnosztika (PID) ellen van, ám a protestáns egyházon belül sokan vannak, akik megkérdőjelezik ezt és inkább a megengedés felé hajlanának.

Az élet hetét 1991 óta rendezik meg, a kezdeményezéshez a protestánsok 1994-ben csatlakoztak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben