Az Egyesült Arab Emírségek szentszéki nagykövete a Vatikánban járt

Létrehozás: 2010. május 24., 20:49 Legutolsó módosítás: 2010. május 24., 20:51

Róma – A Szentszék és az Egyesült Arab Emírségek között 2007. május 31-én jött létre diplomáciai kapcsolat. Első alkalommal neveztek ki szentszéki nagykövetet: Hissa Abdulla Ahmed Al-Otaiba asszony jelenleg Spanyolországban teljesít szolgálatot nagykövetként. Forrás: Magyar Kurír

Hissa Abdulla Ahmed Al-Otaiba 1958-ban született, házas, hat gyermek édesanyja. Kairói, egyesült államokbeli és svájci felsőfokú tanulmányait követően az információs technológia területén töltött be fontos posztokat az arab országban, majd az ENSZ különböző női bizottságaiban.

XVI. Benedek május 20-án, csütörtökön délelőtt fogadta magánkihallgatáson Al Otaiba asszonyt, aki bemutatta kormánya megbízólevelét. A pápa emlékeztetett rá, hogy egyedülálló alkalom a nagykövet jelenléte a két ország között nem oly régen létesített diplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően. Felidézte az Egyesült Arab Emírségek elnökének szavait, amelyeket a 2008. április 15-i közös ünnepségen mondott: a szentszéki nagykövet különleges missziót tölt be, ami elsősorban az Istenbe vetett hit megőrzése, valamint a kultúraközi és vallásközi párbeszéd előmozdítása.

A pápa elismerően szólt az Egyesült Arab Emírségekben végbement látványos gazdasági növekedésről, melynek keretében az ország külföldiek ezreit fogadta be, akik munkát és anyagi szempontból biztonságosabb jövőt kerestek. Munkájukkal éd jelenlétükkel is gazdagítják az államot, s ez alkalmat ad a gyümölcsöző és pozitív találkozásra a világ nagy vallásai, kultúrái és népei között – emelte ki XVI. Benedek pápa. Állandó erőfeszítést igényel a szükséges feltételek megteremtése a békés együttéléshez és a társadalmi haladáshoz.

A pápa megelégedéssel szólt arról, hogy számos katolikus templom épült az országban a hatóságok által adományozott területen. A Szentszék őszinte vágya, hogy az együttműködés folytatódjék és virágozzon az országban élő, gyarapodó katolikus lakosság lelkipásztori igényeinek növekedésével. A vallásszabadság jelentősen hozzájárul a közjóhoz és társadalmi harmóniához – mondta XVI. Benedek. Végül arról biztosította az Egyesült Arab Emírségek első szentszéki nagykövetét, hogy az országban élő katolikusok szeretnének hozzájárulni a társadalom jólétéhez, Istennek tetsző életet akarnak élni, és tiszteletben tartják minden nép és vallás méltóságát. A Szentszék célja a kapcsolatok megerősítése az Egyesült Arab Emírségekkel – zárta le beszédét a Szentatya.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben