Az augsburgi konzultáción a lutheri teológia jövőjét tárgyalják

Létrehozás: 2009. március 26., 14:59 Legutolsó módosítás: 2009. március 26., 15:00

Augburg – „Nagyszerű érzés, hogy a világ minden részéből ennyi ember eljött, akik ráadásul mind lutheránusok is – köszöntötte dr. Bernd Oberdorfer professzor azt a 120 teológust, aki az augsburgi Evangélikus Teológiai Fakultáson gyűltek össze a Lutheránus Világszövetség által szervezett konferenciára. Forrás: Lutheránus Világszövetség / LWB

Az Augsburgban március 25-én rendezett megnyitón Oberdorfer hangsúlyozta: a résztvevők nagy száma is mutatja, hogy a lutheránus-evangélikus egyháznak az egész világra kiterjedő közössége létezik.

A „Teológia a lutheránus egyházak életében – Perspektívák és utak az egyházak változásában napjainkban” címet viselő konferencia március 31-ig tart, ám az itt tartott szemináriumok és publikációk bemutatása már 2004 óta folyik az ATS-tanulmányi program keretében, amely a Teológia az egyház életében címet viseli.

„Alapvetően minden evangélikus számára egyfajta hazatérést jelent, ha Augsburgba utazik – hangsúlyozta Oberdorfer, aki emlékeztetett a városnak a reformáció idején betöltött politikai és történelmi szerepére is. – A konzultáció kiváló alkalom arra, hogy közösen keressünk válaszokat, mit jelent a XXI. században lutheránusnak lenni, különösen úgy, hogy 2017-ben a reformáció ötszázadik évfordulóját fogjuk ünnepelni.”

A 30 országból érkezett mintegy 120 résztvevő előtt az ATS-igazgatónő, dr. Karen Bloomquist elmondta, hogy a konferencia valószínűleg az egyik legsokrétűbb, teológusok közötti találkozó ma, a Lutheránus Világszövetségen belül.

„Nagy kihívás a mai teológusok számára, hogy valóban a lutheri közösségi kereteken belül folytassák a teologizálást. A kontextuális különbségeken túl kell lépni és egymással kommunikálni kell. Így együtt tudunk majd a jövő számára közös evangélikus teológiát létrehozni” – figyelmeztetett Bloomquist.

Dr. Hans-Peter Grosshans, a Münsteri Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékének vezetője ehhez hozzátette: „Szeretném leszögezni, hogy talán nem egy, világméretű, lutheri perspektíva van, hanem van egyfajta teológiai fáradozás az iránt, ami a teológusokat a világban egymással összeköti és hordozza. Van egy közös út, hogy teológiailag hogyan foglakozzunk a problémákkal és ezt mindenki a saját kulturális hátterének segítségével vizsgálhatja, közelítheti meg.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben