Az augsburgi katolikus püspök felkínálta a pápának lemondását

Létrehozás: 2010. április 22., 11:21 Legutolsó módosítás: 2010. április 22., 11:22

Augsburg – Napokig tartó találgatások után, árvagyerekekkel való rossz bánásmód és az árvaházi alapítvány pénzeinek tisztázatlan pénzügyi mozgásai miatt végül is az augsburgi katolikus püspök, Walter Mixa benyújtotta lemondátást a pápánál. Forrás: dpa, evangelikus.hu

Az augsburgi püspökség illetékesei csütörtökön megerősítették ezt az értesülést. Mixa szerdán írt egy levelet a pápának, amelyben felkínálta visszalépését – áll a püspökségi közleményben. Majdnem biztosra vehető, hogy a pápa el fogja fogadni a lemondást.

Korábban a katolikus egyházvezetés azt tanácsolta a püspöknek, hogy legalább egy kis időre hivatali ügyeit tegye le. Mixa visszavonulásától azt remélték, hogy a kívánt tisztáznivalókat helyre tegyék. Többek között a Német Püspöki Konferencia elöljárója, Robert Zollitsch is így vélekedett. A politikusok részéről is egyre hangosabb lett annak követelése, hogy Mixa lépjen vissza a püspöki posztról.

Az Augsburger Allgemeinen újság információi szerint Mixa, aki varsárnap lesz 69 éves, úgy véli, hogy a személyéről szóló nyilvános diszkusszió súlyos terhet jelent a püspökség papjai és hívei számára, épp ezért szeretne elállni az útból és egy új kezdetet tervez.

„Mindenkit kérek, akivel jogtalanul bántam, és mindenkit kérek, aki számára fájdalmat és godnot okoztam, hogy bocsásson meg nekem” – idézta a püspököt a lap. Az értesülések szerint a püspök szeretne az ellene felhozott vádakkal szemben a tisztázásban együttműködni.

Mixa közben elismerte, hogy lelkészként kiosztott pár fülest a rosszul viselkedő árva gyerekek között, de ezt csak azért tette, hogy nevelje őket. Az áldozatok azonban továbbra is brutális verésekről beszélnek. Emellett számos anyagi természetű vád is érte a püspököt, aki nem tud elszámolni arról, miért kellett értékes műremekeket vásárolni az árvagyerekek alapítványi énzeiből.

Helmut Mangold, az Augsburgi Egyházmegye Tanácsának elnöke a dpa-nak elmondta, még mielőtt Mixa visszalépése nyilvánosságra került, hogy visszaléptetés helyett inkább azt tartaná jónak, ha minél gyorsabban tisztáznák a Mixa ellen felhozott vádakat. A katolikusok többsége azonban a püspökség területén Mixa visszalépését követelte, és valószínű lelki sokként hathattak Mixára Robert Zollitsch elítélő szavai is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben