Az 56-os forradalom kapcsán meggyilkolt lelkészre emlékeztek

Létrehozás: 2009. január 13., 08:51 Legutolsó módosítás: 2009. január 13., 08:53

Gálocs - Az 1956-os forradalom kapcsán meggyilkolt Gecse Endre református lelkészre emlékeztek vasárnap a kárpátaljai Gálocson (Halocs), halálának 50. évfordulóján - tájékoztatta az MTI-t telefonon Kovács Attila, a település jelenlegi református lelkésze. Forrás: MTI / Duna Televízió

A gálocsi református egyházközség egykori lelkészét 1956 decemberének elején hamis vádak alapján elhurcolta a szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB, és vallatói Ungváron halálra kínozták őt. A magyar pap 1959. január 7-én hunyt el.

Gecse Endrét tartották a gálocsi ellenálló csoport által készített szovjetellenes, az 1956-os magyar forradalmat méltató röpirat értelmi szerzőjének. A röpiratot három, akkoriban tizenéves gálocsi fiú írta: Perduk Tibor, a 2006-ban elhunyt Pasztellák István és Molnár László. Halála után Gecse Endre Ungváron jelöletlen sírba került, újratemetését 1993-ban tartották Gálocson.

Az egyházközség évfordulós megemlékezése Józan Lajos huszti lelkész igehirdetésével kezdődött a református templomban, ahol emléktábla áll Gecse Endre tiszteletére. Gortvay Erzsébet irodalomtörténész, a Kijevi Szlavisztikai Egyetem Ungvári Fiókintézete filológiai tanszékének vezetője az általa szerkesztett, "Jó pásztor volt. Gecse Endre kárpátaljai mártír tiszteletes emlékezete" című könyv alapján beszélt az egykori lelkészről. Hangsúlyozta, hogy Gecse letartóztatásával együtt a KGB olyan koncepciós perre készült, amelyben azt akarták bebizonyítani, hogy a református egyház és lelkészei a Szovjetunió ellenségei.

A megemlékezés végén az Ungvár közelében található falu temetőjében megkoszorúzták a lelkész sírját.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben