Autóböjt: „A hit megmozgatja az embereket”

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. április 08., 10:12 Legutolsó módosítás: 2010. április 08., 10:16

Bécs – 4600 ember kapcsolódott be Ausztriában az idén is meghirdetett autóböjtbe, e lemondást is vállalva a nagyböjti időszakban – szerepel a Kathpress hírügynökség jelentésében. Forrás: Magyar Kurír

Az autóhasználatra vonatkozó korlátozást, mértékletességet vagy teljes lemondást vállalók csaknem 50 százaléka stájerországi – mondta Hemma Opis-Pieber, a graz-seckaui püspökség környezetvédelmi felelőse április 6-án a Kathpressnek adott nyilatkozatában. A magas tartományi résztvétel többek között annak köszönhető, hogy Stájerországban öt évvel ezelőtt lépett életbe az autóböjtre vonatkozó ökumenikus kezdeményezés, továbbá annak, hogy az ott élőket nagyfokú környezeti érzékenység jellemzi.

Opis-Pieber azt is elmondta, hogy egyértelműen mérhetőek az autóhasználati böjt egyes pozitív hatásai: a hamvazószerdán kezdődött akció során a több mint kétezer résztvevő jóvoltából Stájerországban 25 tonna széndioxidot és 1,3 millió kilométernyi, autóval megtett utat spróltak meg.

A kezdeményezésre adott viszajelzések között számos kritika is megfogalmazódott, így például a közlekedési körülmények javítására és kerékpárutak építésére vonatkozólag – tette hozzá Opis-Piber. „Egy véletlen baleset következtében fedeztem fel, milyen más életminőség alakítható ki az autóról való lemondás által – fogalmazta meg a böjt egyik vállalója. – Van időm gyalogolni.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben