Ausztriai magyarokkal találkozott Schmitt Pál

Létrehozás: 2010. szeptember 10., 09:35 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 10., 09:37

Bécs – Ausztriai magyar szervezetek képviselőivel is találkozott Schmitt Pál köztársasági elnök első hivatalos külföldi útján, szeptember 7-én, kedden, a bécsi nagykövetségen. A kerekasztal-beszélgetésen világi és egyházi szervezetek képviselői vettek részt főként Bécsből, Burgenlandból és az ország más tartományaiból is. Mint Schmitt Pál mondta: szilárd elhatározása, hogy amerre jár, mindenütt meglátogatja az ott élő magyarokat. Forrás: Magyar Kurír

Az eseményról Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora  számolt be a Vatikáni Rádióban.

A köztársasági elnök beszédében utalt arra, hogy a nemzetet egységben kell látni. Idézte Szabó Dezsőt: „mindenki felelős mindenkiért”. Schmitt Pál nemzetért való fáradozásának három lényeges pontját emelte ki. Hangsúlyozta:  hívatásának tekinti egyrészt kiállni a magyar nyelvért, amely a legfőbb identitáshordozó, ugyanakkor sajnos kopik még az anyaországban is. Másrészt megismertetni a történelmet a fiatalokkal, harmadrészt a sportot és az egészséges életmódot népszerűsíteni, hogy legyen testben-lélekben ép, egészséges az ifjúság, és így legyenek képesek a megfelelő tanulásra, sokoldalú tudás megszerzésére. Mindehhez keret a nemzet szimbolikus újraegyesítése - mondotta.

Kifejtette: a magyar Istentől megáldott nép. Fontos, hogy ennek tudatában legyünk, és hogy a magyar nemzet egységes legyen. Az új alkotmányban fontosnak tartja utalni ezért a keresztény gyökerekre, a Szent István-i államalapításra, a Szent Koronára.

Ezután Deák Ernő az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke tájékoztatta köztársasági elnököt az ausztriai magyarság helyzetéről. Plank József a burgenlandi magyarok kulturális egyesületének elnöke kiemelte: sok évtizedes teljes elzártság után a magyar népesség csökkenése ad okot komoly aggodalomra.

Smuk András a bécsi központú Európa Klub elnöke, idézte Csoóri Sándort: „a sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlen mindenben egyetértenie, de értenie kell egymást”. Kifejtette, hogy a nyugati magyar-szórvány helyzete romlik. Hangot adott azon aggodalmának is, hogy a nyugati sajtó ferde képet mutat Magyarországról, antiszemitizmussal, cigányellenességgel vádolja a magyarokat, és a helyzet illusztrálására beéri a Magyar Gárda képeivel.

Vencser László atya, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek nemzeti igazgatója emlékeztetett a közelmúltban kinevezett és szeptember 25-én szentelendő kismartoni püspök, Ägidius Zsifkovics tervére, egy Magyar Lelkipásztori Szakosztály felállítására a burgenlandi egyházmegye részére. Ez megnyitja az ottani magyar katolikusok számára az anyanyelvi pasztoráció régen várt, hivatalos intézményesítésének kapuját. Vencser professzor úr emlékeztetett rá, hogy az új püspök kinevezését követő köszöntőjében, Kismartonban az ott élő magyarokat anyanyelvükön köszöntötte.

Végezetül Schmitt Pál elmondta: politikai pályája kezdetén figyelmeztették: ne használja a polgári, nemzeti, keresztény és konzervatív szavakat, mert ezek nem népszerűek. Ugyanakkor számára négy alapvető érték létezik, ami szerint él: polgári, nemzeti, keresztény és konzervatív. Majd örömmel állapította meg, hogy az ausztriai magyarok „őrzik a lángot, őrzik a magyar nyelvet, őrzik a magyar kultúrát, őrzik a magyar hagyományokat”.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben