Augsburg püspöke szerint a szexuális forradalom felelős a papok pedofil bűneiért

Létrehozás: 2010. február 17., 10:40 Legutolsó módosítás: 2010. február 17., 10:42

Augsburg – A lázadó ’60-as éveket okolja a német katolikus egyházat megrázó botrányok miatt Augsburg püspöke, Walter Mixa. Az „úgynevezett szexuális forradalom” során szerinte néhány morálkritikus a kiskorúakkal folytatott szexuális viszony legalizálása mellett tört pálcát. Forrás: atv.hu, dpa, pad

A püspök szerint – aki a társadalmi jelenségek kőkemény magyarázatáról vált híressé – az ateizmus a felelős a nemzeti szocializmus és a kommunizmus tömeggyilkosságaiért, az abortuszt kapcsolatba hozza a holokauszttal és kritizálja a gyermekvédelmi rendszer kiépítését. A 68 éves egyházi méltóság most az „Augsburger Allgemeinen Zeitung”  katolikus egyház visszaéléseivel kapcsolatos újságcikkeit kommentálva úgy vélte, hogy az 1968-ban lezajlott „szexuális forradalom” nagy mértékben felelőssé tehető a katolikus papok bűneiért.

Mixa szó szerint azt mondta az újságnak: „Az úgynevezett szexuális forradalom, amelynek során a haladó szellemű morálkritikusok a felnőttek és a gyerekek közötti szexuális kapcsolat legalizálása mellett kardoskodtak, biztos, hogy nem vétlen ebben.”

A pedofília egyházi belügy?

Az utóbbi időben mind többen azt szeretnék elérni, hogy a katolikus egyház különböző témákban, köztük a szexuális kérdésekben is teregesse ki lapjait, hogy így legyen megakadályozható a jövőben a gyermekek megrontása. Mixa ezzel szemben a média hozzáállását kritizálja: „Az utóbbi évtizedekben épp a média részéről tapasztaltuk a nyilvánosság egyre növekvő szexualizálását, amely az abnormális szexuális kapcsolatok kialakulását is inkább elősegítette, mint korlátozta”. Mixa megvédte a katolikus egyház gyakorlatát, amely szerint elsősorban belügy egy-egy ilyen botrány elintézése.

Az egyházi felelősök ugyanakkor szerinte a gyerekekkel és fiatalokkal szembeni szexuális bűncselekmények elkövetőivel szemben túlságosan jóhiszeműek voltak: „Az egyházi felelősségviselők feltehetőleg szintén áldozatául estek a korszellemnek, amely már az állami büntetőjogban is inkább a reszocializációt helyezi előtérbe a büntetés helyett” – mondta a püspök.

Minden tizedik katolikus érintett

Minden tizedik katolikus hívő tapasztalt már – közvetlen vagy közvetett formában – zaklatást a klérus valamely tagja részéről. Többek között ezt állapította meg egy 2008-ban közzétett amerikai felmérés, amely azt vizsgálta, hogy mennyire elterjedtek a szexuális visszaélések a katolikus papság soraiban. Az országos vizsgálatot a Baylor University kutatói végezték. A felmérés során a megkérdezett 18 évesnél idősebb nők közül 3 százalék azt is elismerte, hogy saját lelkésze erőszakoskodott vele, vagy ajánlkozott fel neki.

A Vatikán 2009 őszén egy nyilatkozatban azt állította, hogy a papok 1,5-5 százaléka lehet érintett gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélésekben. A közleményt a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője ismertette. Igaz, Silvano Tomasi hozzátette: a Vatikán szerint más felekezetekben az arány ennél magasabb.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben