Augsburg katolikus püspök nélkül: Ki lesz Mixa utódja?

Létrehozás: 2010. július 01., 11:10 Legutolsó módosítás: 2010. július 01., 11:25

Augsburg – Walter Mixa két hónappal ezelőtti lemondása óta püspök nélkül van. Ugyan papíron Josef Grünwald segédpüspök áll az egyházkerület élén, ám hivatali ideje véget ér, ha új püspököt választanak. Forrás: evangelisch.de, evangelikus.hu

A találgatások természetesen elkezdődtek az utód kérdésében és minden valószínűség szerint addig fognak tartani, amíg meg nem találják az új püspököt.

A választásnak a kánoni jog szerint mi is lenne a menete? A pápa az, aki a püspököt kinevezi, vagy a jogszerűen megválasztottat hivatalában megerősíti. De van egy kivétel és ez érvényes Bajorországra. 1924-ben a Vatikán és Bajorország kötöttek egy szerződést, amelyben különleges szabályozást fektettek le. A Bajor Államszerződés szerint a tartományi politikusoknak beleszólási joguk van az egyházi választásba és vétózhatja az egyházi döntést is. Hasonló konkordátum van érvényben 1933 óta Észak- és Nyugat-Németországban is.

De még ez előtt a jog bevetése előtt van egy lefektetett választási menet. A dóm elöljárósága, a dóm prépostja, dékánja és a dóm nyolc további vezetője összeállít egy listát az alkalmas jelöltekről. A jelölteknek bizonyos tulajdonságainak feltétlenül meg kell lennie.

Ezt a listát aztán megkapja az apostoli nuncius, a pápa képviselője Németországban. Az augsburgi kerületben megkapja ezt Jean-Claude Périsset érsek, aki a pápának továbbítja. A pápa szabadon dönthet a jelöltek közül. Itt azonban belép a bajor különlegesség is, hiszen a pápának a döntését közölnie kell a tartomány képviselőivel, akik szavazhatnak róla, beleszólhatnak ebbe. Ha nincsen kifogásuk, akkor az eljárás szabadon megy tovább, a müncheni állami kancellária is dönt, akik még közbeszólhatnak és ha úgy vélik, megakadályozhatják a püspök megválasztását.

Ha azonban a kormányzat egyetért a pápai döntéssel, akkor a pápa hivatalosan is kinevezi a püspököt, és Rómában és Augsburgban aznap délben kihirdetik az új püspök nevét.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben