Átvariálják a felvidéki plébániákat a magyar hívek rovására?

Létrehozás: 2009. július 27., 09:22 Legutolsó módosítás: 2009. július 27., 09:28

Pozsony – Jelentősen átrendezik a Nagyszombati Egyházmegye papjainak elhelyezését – írja a szlovákiai magyar Új Szó. A lap nem kapott választ arra az illetékesekről, hogy erre miért van szükség. Kisebb átrendezés lesz a Nyitrai és a Besztercebányai Egyházmegyékben is. Forrás: Új Szó

Amint az a felvidéki magyar katolikusok szolgálatában álló Pázmaneum Polgári Társulás honlapján közétett tájékoztatásból kiderül, Róbert Bezák, a nemrégiben kinevezett nagyszombati érsek alapos átrendezést hajtott végre egyházmegyéjében; a változások augusztus elsejétől lépnek érvénybe. 

Az Új Szóban közzétett változtatások szerint számos plébánián lép életbe változás a nagyszombati egyházmegyében. A lapnak nyilatkozó egyik felvidéki magyar hívő szerint attól lehet tartani, hogy a magyar hívek rovására variálják át a papokat, akik között vannak magyarok és szolvákok is vagyesen.

Az áthelyezésekről és azok okairól az Új Szó a Nagyszombati Érsekségen is érdeklődött, ám ott azt a választ kapták, hogy a római katolikus egyház belügyéről van szó és nem kommentálják a dolgot. 

Jóval kisebb mértékben, de a Nyitrai Egyházmegyében is lesznek személyi változások a magyar egyházközségekben és a Besztercebányai Egyházmegyében is.
Utóbbi egyházmegyében a 2009-es átszervezés nyomán több olyan magyar plébániát szüntettek meg, ahol nem volt helyben lakó plébános. Így leányegyházközséggé vált Ipolyfödémes, Alsószemeréd, Gyerk, Szécsénke, Kőkeszi és Pereszlény.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben