Ateista Világkonferenciát tartottak

Létrehozás: 2009. január 20., 10:19 Legutolsó módosítás: 2009. január 20., 10:21

Vijayawada - Az indiai szervezésű VII. Ateista Világkonferencia éles megfogalmazásokkal zajlott a tudomány és a vallás ütköztetése kapcsán. Forrás: ATV, Világi Figyelő

„Európa vallás utáni társadalom felé halad”, „a tudományos világosság terjesztése a vallásos babonasággal szemben” vagy a tudomány, az idő próbáját kiállt új ismeretek általi fejlődésének szembeállítása a vallással. – ilyen és ezekhez hasonló megnyilatkozások kísérték az indiai Vijayawada városában megrendezésre került VII. Ateista Világkonferenciát.

„Az ateizmus nem cél, hanem egy lépés azon az úton, hogy megértsük magunkat, a világot és a helyünket benne. Egy lépés afelé, hogy törődjünk másokkal, ahogy magunkkal is törődünk. Egy lépés a humanizmus és a felvilágosodás felé.” – nyilatkozta Roy Brown, a Nemzetközi Humanista és Etikai Szövetség (International Humanist and Ethical Union, IHEU) svájci tagozatának volt elnöke.

A konferencia nyitóbeszédében Brown arra szólította fel a világ ateistáit, racionalistáit, humanistáit és szabadgondolkodóit, hogy terjesszék a tudomány világosságát a vallásos babonasággal szemben. A hyderabadi Molekuláris és Sejtbiológiai Központból érkező Chandana Chakravarthy a tudomány és a vallás közti különbségekre világított rá: a tudomány fejlődése azokon az új ismereteken alapszik, amelyek kiállják az idő próbáját.

A Norvég Humanista Szövetség főtitkár asszonya, Kristine Mele szerint különösen fontos a kíváncsi, kérdező hozzáállás népszerűsítése, miközben Európa nagy része egy vallás utáni társadalom felé halad. A pszichiáter Indla Ramasubba Reddy szerint a vallás akár neurózisnak is tekinthető. „Az ateizmus nem cél, hanem egy lépés azon az úton, hogy megértsük magunkat, a világot és a helyünket benne. Egy lépés afelé, hogy törődjünk másokkal, ahogy magunkkal is törődünk. Egy lépés a humanizmus és a felvilágosodás felé.”

Az indiai szervezésű konferencia meghirdetett témája az ateizmus előretörése a világban, illetve az a gondolat, hogy a világ lassan, de biztosan egy olyan társadalom felé halad, amelyet már nem a vallás határoz meg. A főszervező Ateista Központ szerint a vallási sokféleségéről is ismert India egyben az ateizmus, racionalizmus, humanizmus és a szabad gondolatok hazája is - írja a Világi Figyelő internetes portál.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben