Átcsapnak a pedofil botrányok hullámai az egyház felett

Létrehozás: 2010. március 09., 14:44 Legutolsó módosítás: 2010. március 09., 14:45

Berlin – Berlini vélekedések szerint szokatlanul élesen reagált a Vatikán a németországi katolikus iskolákban elkövetett, a közelmúltban ismerté vált szexuális visszaélésekre. Forrás: MTI

A német újságok hétfőn egyaránt címoldalaikon számoltak be arról, hogy Walter Kasper kúriai bíboros az esetek teljes kivizsgálását, az áldozatok kártalanítását, továbbá a tettesek bíróság elé állítását követelte.

Kasper – aki a Vatikán rangidős bíborosa – a Szentszék lapjaként működő L'Osservatore Romano hétvégi számában mélységes csalódottságának, fájdalmának, továbbá felháborodásának adott hangot a történtek miatt. A német főpap hangsúlyozta, hogy a hasonló eseteket semmivel nem lehet igazolni, azokkal szemben nem lehet szó semmi fajta toleranciáról. Az iskolai diákokkal szemben többnyire katolikus papok, illetve paptanárok által elkövetett szexuális visszaélések kapcsán Kasper bíboros „iszonyatos bűncselekményekről” beszélt, amelyeket a legnagyobb határozottsággal kell kivizsgálni.

Az elmúlt hetekben Németországban sorra derültek ki olyan esetek, amelyek során egykori paptanárok katolikus iskolákban, továbbá egyéb intézetekben évtizedekkel ezelőtt szexuális erőszakot követtek el akkori diákokon. Az első ilyen jellegű botrányra a berlini katolikus elitiskolának számító, Canisius gimnáziumban derült fény. A hivatalos vizsgálat szerint az egyházi iskolákban 100-nál jóval több diákon követtek el szexuális erőszakot.

Az elmúlt hét végén pedig a regensburgi érsekség ismerte be: a dél-németországi város világhírű templomi fiúkórusának tagja terhére szexuális visszaélések történtek abban az időszakban is, amikor a társulatot Georg Ratzinger, azaz a jelenlegi pápa, XVI. Benedek bátyja vezette. A jelenleg 86 éves Ratzinger – aki 1964 és 1994 között állt a kórus élén – leszögezte, hogy nem tudott az elkövetett szexuális bűncselekményekről.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben