Átadták a Vatikán karácsonyfáját

Létrehozás: 2009. december 19., 17:42 Legutolsó módosítás: 2009. december 19., 17:43

Róma – A Szent Péter téren pénteken került sor a Belgiumból érkezett karácsonyfa hivatalos átadására. A délelőtt folyamán XVI. Benedek fogadta az ünnepi aktusra a Vatikánba érkezett belga küldöttséget, élén a vallon gazdasági miniszterrel és Aloys Jousten liège-i püspökkel. Jelen volt Franck De Coninck, belgiumi szentszéki nagykövet és számos belga politikai vezető. Forrás: Magyar Kurír

Az egymás mellett álló fák közösen alkotják az árnyas, olykor sötét erdőt – mondta beszédében a pápa. A sok-sok fa közül kiválasztották a legméltóságteljesebbet, és csillogó díszekkel ékesítették. A fenyőfa sötét ruháját sziporkázó ragyogásra cseréli le, átalakulva a világosság hordozójává válik. Nem saját fénye ez, hanem tanúságot tesz az igazi Fényről, amely a világba jön. A fa sorsa hasonlítható a pásztorokéhoz: miközben virrasztanak az éjszaka sötétjében, megvilágítja őket az angyal üzenete. A fa sorsa egyben a miénkhez is hasonlítható – tette hozzá a pápa. Arra kaptunk meghívást, hogy jó gyümölcsöket teremjünk, hogy tanúskodjunk róla: az Úr valóban meglátogatta és megváltotta a világot. A bölcső mellett a fenyőfa a maga módján kinyilvánítja a nagy misztérium jelenlétét az egyszerű és szegény betlehemi környezetben.

Róma lakóinak, minden zarándoknak, mindenkinek, aki a Szent Péter teret a világ minden részén a televízió képsorain keresztül láthatja, Isten Fia eljövetelét hirdeti. A vallon karácsonyfa révén a térség keresztény közösségei köszöntik az isteni Gyermeket, aki eljött, hogy mindent megújítson. Minden teremtményt arra szólít fel, hogy lépjen be a Megváltás misztériumába – mondta a vallon küldöttséghez intézett beszédében XVI. Benedek.

A pápa azért imádkozott, hogy a térség lakossága hűséges maradjon a hit világosságához. Az Ardennek térségéből az evangéliumi világosság számos misszionárius révén eljutott a világ határaiig. A belga helyi egyház, különösen a liège-i egyházmegye maradjon továbbra is olyan talaj, amelyen nagylelkűen csírázik Isten országának magva, amelyet Krisztus hintett el a földön – hangzottak a pápa szavai. Beszéde végén Isten áldását kérte egész Belgium számára.

A száz éves vörösfenyő harminc méter magas, súlya 14 tonna. Európa egyik legzöldebb térségéből, az Ardennek erdejéből származik. Azok közé a fák közé tartozott, amelyeket ki kellett volna egyébként is vágni erdőritkítás miatt. A fát az ünnepek elmúltával szobrok készítésére használják majd fel, amelyeket jótékony célokra bocsátanak áruba.

Az ünnepélyes faátadáson jelen volt a hivatalos belga küldöttség, a Szentszéket Giovanni Lajolo bíboros, a Vatikáni Városállam Pápai Bizottságának elnöke képviselte. A hagyományos szertartást a küldöttséggel érkezett Vallónia Kórus éneke nyitotta meg, a hivatalos beszédek után egy kisgyermek gyújtotta meg a karácsonyfa égőit. Végül a vatikáni csendőrség zenekarának előadásában felhangzott a vallon és a belga himnusz, majd a vatikáni himnusz hangjai zárták le a karácsonyfa átadását.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben