Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház: Meleg lelkészek szolgálatáról vitáznak

Létrehozás: 2009. augusztus 19., 13:42 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 19., 13:44

Minneapolis – Mint ahogyan honlapunkon korábban már hírt adtunk, az Egyesült Államokban nagy vitát váltott ki az episzkopális egyház tagjai között, hogy meleg lelkészek szolgálhatnak-e a gyülekezetekben. Aztán határozatot hoztak, hogy igen. Most az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyházban éledt fel az eszmecsere erről a kérdésről. Minneapolisban zajlik az az egyhetes tanácskozás, amelyen a több mint ezer szavazó többek között arról is fog dönteni, hogy az eddigi irányelveken változtassanak-e és engedélyezzék-e homoszexuális lelkipásztoroknak a szolgálatot. Az egyháznak 4,6 millió tagja van, akik közül azonban nem mindenki értene egyet egy pozitív döntéssel, így akár egyházszakadás is lehetséges. Forrás: elca.org, npr.org, lutherancore.org alapján Bolla Zsuzsanna

Az egész történet Bradley Schmeling, az atlantai St. John lutheránus templom lelkészének magánéleti kérdésével indult, aki püspökének pár évvel ezelőtt bevallotta, hogy meleg. A lelkész nem élt meleg kapcsolatban, ezért ez az egyház addigi szabályzatának nem mondott ellent, tehát továbbra is végezhette a szolgálatot. Szexuális orinteációja pedig magánügye maradt.

2004-ben azonban megismerte a lelkész Darin Easlert, és világossá vált számára, hogy ez egy életre szóló kapcsolat lesz az életében, ezért újra püspökéhez fordult. A püspök lemondását kérte, mire az egyház tagjai különbözőképpen válaszoltak és reagáltak.

A püspök pedig tovább lépett és egyházi bíróság elé citálta a férfit. 2007 februárjában a bíróság megállapította, hogy bár a püspök eljárásmódja kifogásolható, de a tiltakozás mégis hiábavaló ez ellen, mert a szabály az szabály, és az egyházi törvények értelmében távoznia kell hivatalából a lelkésznek. Schmelinget egyházközsége maradásra kérte, vállalva ezzel azt  a kockázatot is, hogy esetleg a felekezetből kirúgják őket.

Az egyházi eljárás után pár hónappal az egyházban kimondták azt, hogy a püspök nem kényszerítheti ki egyetlen lelkész távozását sem, kivéve, ha a lelkész önként válik meg hivatalától.

A melegekkel szemben áll a Lutheránus Koalíció a Reformokért nevű csoport, akik nem adják fel a tiltakozást és biblikus alapokra hivatkozva úgy vélik, hogy a házasságról Isten egyértelmű tanítása az, hogy az férfi és nő között köttetik és nem azonos neműek között.

„Nézzük meg a Bibliát, mit tanít a házasságról, a családról és a szexualitásról? Egészen világos az üzenet: A Szentírás nem támogatja az ilyen fajta kapcsolatot.”

A melegek ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy Jézus mindenkit felkért az evangélium hirdetésére és a missziót végezze.

Sajtóértesülések szerint nagy esély van arra, hogy a liberális hozzáállás fog győzni az ügyben és még az is elképzelhető, hogy ez egyházszakadáshoz fog vezetni az amerikai lutheránusságon belül.

A nagygyűlésen megfigyelőként jelen van a problémát kiváltó meleg lelkész, Schmeling is, akit azonban egyháza még mindig nem fogad el lelkészként, így szavazati joga nem lesz. A férfi szeretne már a reflektorfényből kikerülni és újra rendes parókus lelkésszé válni. De az is lehet, hogy a szavazás után erre már nem lesz lehetősége végképp.

Többen a változások elkerülhetetlenségéről beszélnek, de vannak, akik ezt csak a következő nagygyűlésre, 2011-re jósolják.

Neves lelkészek, teológusok, egyháztagok tiltakozó levele a kérdésről – érvekkel:

http://www.lutherancore.org/papers/open-ltr-2009.shtml

A nagygyűlésről további információk – angolul:

http://www.elca.org/Who-We-Are/Our-Three-Expressions/Churchwide-Organization/Office-of-the-Secretary/ELCA-Governance/Churchwide-Assembly.aspx

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Rútat ne illes, mit a lelked szégyell

Elküldte Angyal Gabriella idő 2009. augusztus 20., 23:44
Tisztítsd meg szíved, Krisztus szentegyháza, Urunk miattad pogány ne gyalázza, s hogy megtartassál, nosza újulj végre, Szent papi népe!