Amerikában nem vetíthetik a Darwin filmet

Létrehozás: 2009. szeptember 15., 14:38 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 15., 14:39

A Charles Darwin életéről készített brit filmet egyetlen amerikai terjesztő sem meri bevállalni az evolúciót tagadó vallásos többség miatt. Forrás: 123.hu

A Creation (Teremtés) című film, Paul Bettanyval a főszerepben, Charles Darwin vívódását mutatja be, őrlődését a hit és a ráció között, miközben a Fajok eredete című korszakalkotó könyvét írja. Olyan emberként mutatja be Darwint, aki szeretett 10 éves lánya, Annie halála miatt elveszti hitét az Istenben.

A Creationt a torontói filmfesztivál nyitó filmjévé választották és szombattól vetítik az angol mozikban. Az egész világon bemutatják, Ausztráliától Skandináviáig.  

Az egyetlen, feltűnő kivétel az Egyesült Államok. A film producere szerint nem találtak egyetlen terjesztőt sem, aki vállalta volna a kockázatot. Az amerikai közönség számára az evolúció elmélete túlságosan is zavaró. 

A Gallup közvéleménykutató cég februári felmérése szerint az amerikaiaknak csak 39 százaléka fogadja el az evolúció tudományos elméletét.  

A film heves ellenérzést váltott ki az amerikai keresztény weboldalakon, amelyek általában „buta, bizonyítékok nélküli elméletnek” minősítik az evolúciót.  

A Movieguide.org nevű befolyásos weboldal, amely keresztény szempontból minősíti a filmeket, például egyenesen az eugenetika atyjának, „rasszista, bigot” figurának nevezi Darwint, akinek tömeggyilkosság az öröksége. A keresztény weboldal úgy véli, Darwin „sületlen elmélete” közvetlenül befolyásolta Hitlert, „atrocitásokhoz, emberiesség elleni bűnökhöz, klónozáshoz és genetikai manipulációhoz vezetett”.  

Jeremy Thomas, a Creation Oscar-díjas producere erre mondta azt: „Ezzel kell szembe néznünk. 2009-ben! Elképesztő!”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben