Állásfoglalást adtak ki videojátékokról

Létrehozás: 2009. március 13., 10:48 Legutolsó módosítás: 2009. március 13., 10:48

Strasbourg – Az Európai Parlament jelentése szerint a videojátékokkal kapcsolatban elsősorban az önszabályozás rendszerének továbbfejlesztésére és javítására van szükség – áll a Strasbourgban március 11-én kiadott nyilatkozatban. Forrás: Magyar Kurír

Az Európai Unió 27 tagállamát arra szólítja fel a nyilatkozat, hogy hozzanak polgári és büntetőjogi jogszabályokat az erőszakos tv-, video- és számítógépes játékok árusításáról, illetve felhívja a figyelmet a tanárok és a szülők alaposabb tájékoztatására.

Javítani kell a játékok osztályozási rendszerét, és nagyobb gondot kell fordítani ismertetésükre – írja a dokumentum. Egyre nehezebbé válik a szülők feladata az ellenőrzés szempontjából. A videojátékok nem feltétlenül teszik erőszakossá a gyermekeket: egyes tanulmányok szerint azonban némely gyermekre és fiatalra negatív hatást gyakorolhat – áll a nyilatkozatban.

A parlament felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy az iparággal együttműködve vizsgálják meg a konzolokba vagy készülékekbe és számítógépekbe beépíthető „piros gomb” kidolgozásának lehetőségét. Ez meggátolná bizonyos játékok működését, illetve korlátozná a játékhoz vagy egyes részeihez történő hozzáférést – olvasható az Európai Parlament honlapján.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben