Addig csinálják, míg a testük bírja a fájdalmat

Létrehozás: 2009. április 12., 08:42 Legutolsó módosítás: 2009. április 12., 08:43

Idén is keresztre feszítésekkel, vallási és rituális szokások keveredésével vette kezdetét nagypénteken a húsvét a Fülöp-szigeteken, ahol idén már külföldiek is keresztre feszíttették magukat. Forrás: MTI

Buzgó hívők tucatjai vállalkoztak a keresztre feszítésre, sokan korbáccsal csapkodták hátukat, mások pedig Krisztus passióját, vagyis a szenvedéstörténet kántálták a nagypénteken kezdődött húsvéti ünnepségeken a katolikus többségű ázsiai országban, ahol a vallási szokások véres rituálékkal keverednek.

A önkéntes keresztre feszítés extrém megnyilvánulása az elkötelezett hitnek, amelyet az egyház nem néz jó szemmel. A kontinens legnagyobb katolikus közösségét irányító püspöki konferencia ellenzi az ilyen rituálékat, mivel a penitenciát gyakorlók saját maguk bántalmazásáért várnak jutalmat.

"Mi csak böjtölésre, imádságra és bűneik meggyónására bátorítjuk a híveket"- mondta Pedro Quitorio atya, a Fülöp-szigetek püspöki konferenciájának szóvivője. "Nem tudunk véget vetni a gyakorlatnak, nincs rá semmi szükség, de az egyház nem bír rendőri hatalommal. Ezek a rituálék akadályozzák, hogy nyájunkat a katolikus egyház valódi tanításaira vezessük" - tette hozzá.

A Manilától 80 kilométerre északra fekvő San Fernando Cutudban színes utcai előadásként idézték fel Krisztus keresztre feszítésének történetét, emberek tucatjai 50 kilogrammos fakeresztet cipeltek, sokan pedig véresre korbácsolták hátukat. Miután a résztvevők az égető hőségben több mint egy kilométert gyalogoltak mezítláb a falu körül, a dráma egy mesterséges dombon ért véget, ahol 11 férfi 7,6 centis szögekkel feszíttette keresztre magát.

"Nem a pénzért csinálom, én így adok hálát az Úrnak, aki sok áldást hozott a családomnak, és többször megóvta az életemet" - mondja Ruben Inaje, aki 1986 óta játssza Jézus Krisztus szerepét a cutudi előadásokon. A 48 éves férfi azt követően vállalkozott a keresztre feszítésre, hogy a nyolcvanas évek közepén túlélt egy háromemeletes zuhanást. "Úgy gondoltam, Isten eszközként használ engem, hogy megmutassa a világnak a filippínók felé irányuló odaadását. Addig csinálom, míg az Úr lehetővé teszi, hogy testem kibírja a fájdalmat" - számolt be a keresztre feszítést követő ápolás alatt az orvosi állomáson.

A szomszédos Bulacan tartomány Paombong városában öt embert, köztük egy 18 éves lányt és egy ausztrál férfit feszítettek keresztre, a külföldi férfi abban bízik, hogy áldozathozatala meggyógyítja rákbeteg édesanyját. A kosárlabdapályán összegyűlt tömeg éljenzéssek fogadta a 33 éves John Michaelt, aki pár perccel a szögek kihúzása után már megkönnyebbülten mosolygott.

Négy másik körzetből hozzávetőleg 25 keresztre feszítésről számoltak be, az eseményeket mindenhol kíváncsi európai, ausztrál, és ázsiai turisták kísérték figyelemmel. A furcsa hagyomány 1955-ben egy faluból indult útjára, ma már azonban igazi turistalátványosság sörrel, fagylalttal, és szuvenírekkel. Apácák és a fontos vendégek különleges emelvényről nézhették végig a történéseket.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben