A zöld pápa

Létrehozás: 2008. november 28., 12:01 Legutolsó módosítás: 2008. november 28., 12:04

Róma - Megtartotta első ökológiailag fenntartható általános kihallgatását XVI. Benedek a napenergiára átállított vatikáni audienciateremben, és hamarosan a zöld pápának nevezett egyházfő szolgálati autóját, a pápamobilt is napenergia hajtja meg, a Szentszék Róma melletti birtokán pedig 300 hektáros napelemfarm épülhet. Forrás: MTI

A zöld pápa

XVI. Benedek pápa

"És lőn világosság - napenergiából" - írja tudósításában a Reuters brit hírügynökség, amely szerint a Nervi terem ötezer négyzetméter alapterületű tetőzetére szerelt 2400 napelempanel összesen évi 300 megawattóra tiszta energiát termel és 225 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a környezetet.

Általános kihallgatást (audiencia generale) XVI. Benedek szerdánként tart a Szent Péter téren, télen és rossz időben pedig a Nervi teremben. A VI. Pál megrendelésére 1971-ben épült, és a tervezőről, Pier Luigi Nervi olasz építészről elnevezett csarnok fűtési, légkondicionáló és világítási rendszerét 1,2 millió eurós (313 millió forint) befektetéssel újította fel a német SolarWorld AG. A bonni vállalat ingyen dolgozott a Vatikánnak.

Frank Asbeck, a cég vezetője szerdán, a rendszer üzembe helyezése alkalmából szerdán bejelentette, hogy a pápamobilt is átalakítják.Giovanni Lajolo érsek, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke elmondta, hogy a Szentszék ennél sokkal ambiciózusabb klímavédelmi terveket is dédelget. 2020-ra a város energiaigényének 20 százalékát megújuló forrásokból akarják fedezni - mondta Lajolo.

A zöldforradalom része egy naperőmű felépítése Rómától északra, a Vatikáni Rádió átjátszóállomása körüli birtokon. A 300 hektáros területen hatszor annyi villamos energiát lehetne termelni, mint amennyit az állomás fogyaszt - mondta Pier Carlo Cusianna, a Vatikán karbantartó, technikai szolgálatának vezetője, aki szerint a felesleget be lehetne táplálni az olasz áramhálózatba, és a katolikus világegyház fővárosa így napenergia exportőr lehetne.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben