A westminsteri érsek a felelős szexualitásról beszélt

Létrehozás: 2009. április 16., 10:11 Legutolsó módosítás: 2009. április 16., 10:17

Lodnon – Április 11-én Londonban Vincent Nichols Westminster érsekévé választása után interjút adott a BBC "Today" című rádióműsorának. Forrás: reformatus.hu, RV.de

A westminsteri érsek a felelős szexualitásról beszélt

Vincent Nichols

Nyilatkozatában egy olyan szexualitás érdekében emelte fel szavát, amely figyelembe veszi az emberi méltóságot. A főpásztor kifejezte ellenvetését azzal kapcsolatban is, hogy az angol televízióban jövő ősztől reklámozzák az óvszert a fiatalok körében.

Interjújában egyben hangsúlyozta XVI. Benedek szavainak szándékát, amelyeket a legutóbbi afrikai apostoli utazása alkalmával mondott az AIDS elleni harcról és a szexualitás felelősségteljes gyakorlásáról. A pápa azt mondta, hogy szükség van a szexualitás humanizálására. Tágabb értelemben fölemelte szavát az afrikai nők védelmében.

„Azt gondolom, hogy Angliának is ugyanezekkel a kihívásokkal kell szembenéznie” – hangsúlyozta Nichols érsek. A főpásztor elmondta, hogy az angol televízió egyes csatornáin este hét óra után olyan filmfelvételeket láthatnak a fiatalok, amelyeken utcasarkon kétes személyek szexuális szolgáltatásokat ajánlanak. Ezen jelenetek célja, hogy bátorítsák a fiatalokat az óvszer használatára.

„Nem hiszem, – mondja Nichols érsek – hogy mindez segítséget nyújthat a fiataloknak, hogy megértsék önmagukat emberi méltóságukban, és magát a szexualitást is ebben a perspektívában.”

Ugyanígy az abortuszt is fel lehetne tüntetni, mint egyszerű megoldást. Mégis egy nagyon megrázó esemény a nők életében. Senki sem tudná elképzelni, hogy az abortuszt is így reklámozzák a televízióban, rögtön egy zacskó ropogtatnivaló reklámja után.

A főpásztor arra is panaszkodott, hogy a mai társadalomban gyakran az emberek személyiségét lealacsonyítják, és kizárólag a szexuális hovatartozás szempontját veszik figyelembe.

„Nekünk, katolikusoknak a szexualitás nem egy uralkodó szempont. Ami meghatározó az a megfelelő viselkedés és az erkölcsösség, amely figyelembe veszi azt a méltóságot, amelyet Isten adott nekünk.”

Korábbi nyilatkozataiban Nichols érsek megállapítja, hogy egy társadalom összetartó ereje attól függ, hogy milyen erkölcsi tanítást kaptak a fiatalok. „Nem létezik igazi összetartó társadalom anélkül, hogy ne foglalkoznának a személyek spirituális szükségleteivel. A kizárólag világiasságra és liberális alapelvekre épülő társadalmi tervek hibásak. A tények is azt igazolják, hogy a katolikus iskolák által felkészített tanulók pozitív erőforrásként hatnak a társadalmi összetartásra.”

A főpásztor bízik abban, hogy a több mint 4 milliós angol és walesi katolikus egyház hívei megőrzik a szolidaritás értékeit, harcolnak azon előítéletek ellen, amelyek azokat a személyeket érik, akik megvallják hitüket, és hűek maradnak a vallásos értékekhez a társadalmi szférában.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben