A vietnami kommunista kormány tagadja, hogy felrobbantották a temetői keresztet

— Felvéve: , ,
Létrehozás: 2010. január 22., 12:44 Legutolsó módosítás: 2010. január 22., 12:45

A vietnami kommunista kormány tagadja, hogy felrobbantották a Dong Chiem plébánia temetőjének keresztjét január 6-án. Az állami hírügynökség szerint lebontották, nem pedig felrobbantották. Emellett a kommunista vezetés blokkolta az országban a katolikus honlapokat. Forrás: Magyar Kurír, CNA

A keresztnek azért kellett eltűnnie, mert sérti azt az állami irányelvet, hogy vallási szimbólumot csak vallási épületen belül lehet elhelyezni. A hadsereg a rendőrség biztosítása mellett, hadgyakorlatnak álcázva esett neki

a keresztnek. A felháborodott híveket a rendőrök összeverték.

 

A Vietnami Szocialista Köztársaság Állami Hírügynöksége szerint a katolikus hírszolgáltatók elferdítették a valóságot, valótlan állításokkal gyanúsították meg a vietnami vezetést, és agitáltak ellene – írja a CNA.

 

Thai Binh püspöke, Francis Nguyen Van Sang válaszul rámutatott: a katonaság kőtörő kalapácsokkal esett neki a keresztnek, majd felrobbantották. Mindenki, aki ott volt, a rendőrség, a katonaság és a tiltakozó hívek, tudják ezt. A robbanás hangja ráadásul messzire hallatszott, akárki akármit mond, a robbantás ténye tagadhatatlan – tette hozzá.

 

Ugyanakkor állítólag a helyi hatóságok nem értettek egyet a kereszt „eltávolításával”, és levélben adtak hangot tiltakozásuknak.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben