A Vatikán szembenéz a pedofil áldozatok tömegeivel

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. november 15., 10:04 Legutolsó módosítás: 2010. november 15., 10:07

Róma – Készek találkozni az áldozatokkal az „apostoli látogatók”, akiket a pápa nevezett ki a pedofilbotrányba keveredett ír egyház helyzetének kivizsgálására – közölte pénteken a Vatikán. A látogatóknak húsvétig kell előterjeszteniük vizsgálatuk következtetéseit. Forrás: MTI

Az armaghi, a dublini, a Cashel és Emly-i, valamint a tuami egyházmegyében, továbbá egyházi intézményekben és szemináriumokban lefolytatandó vizsgálat első szakaszát, „ha lehetséges, 2011 húsvétjáig be kell fejezni", eredményeinek a Vatikán elé tárásával – áll a pápai megbízottak közleményben ismertetett munkatervében.

Pénteki nyilatkozatában a Vatikán arra is kitér, hogy „a látogatók" – egy brit, egy amerikai bíboros és két kanadai érsek (a westminsteri, a bostoni, valamint a torontói és az ottawai érsekségtől) – készek „találkozni azokkal, akik súlyos sérelmet szenvedtek a szexuális visszaélésekben, s akik szeretnék, hogy meghallgassák őket, kezdve az áldozatokkal és az ő családjukkal".

14 500 áldozat

Az írországi papi szexuális visszaélésekről tavaly november végén közzétett, úgynevezett Murphy-jelentés 14 500 áldozatról írt, s arról számolt be, hogy az ilyen ügyek kezelésében a dublini érsekség még az 1990-es évtized közepén is „a titoktartást, a botrány elkerülését és az egyház jó hírének védelmét" tartotta a fő szempontnak. Az ír egyházi iskolákban és gyermekotthonokban három évtizeden át elkövetett visszaélésekre valójában már korábban fény derült, s a dublini kormány által elrendelt vizsgálat 46 lelkész ügyét tárta fel, akik közül többeket el is ítéltek.

Az ügy kezelését szolgáló „apostoli látogatást" a Murphy-jelentés után négy hónappal, idén március 20-án jelentette be XVI. Benedek pápa az ír katolikusokhoz intézett pásztorlevelében, keményen bírálva egyházának helyi vezetőit.

A dublini egyházmegyében kipattant botrány nyomán hasonló ügyek sora került napvilágra Európában, mindenekelőtt Németországban – a pápa szülőhazájában – Belgiumban és az Egyesült Államokban, az elmúlt évek legsúlyosabb válságát okozva a katolikus egyházban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben