A Vatikán ott lesz a konferencián – „a legújabb óvatlan lépés”

Létrehozás: 2009. április 21., 08:51 Legutolsó módosítás: 2009. április 21., 08:53

XVI. Benedek pápa döntése, hogy elküldi képviselőit a rasszizmussal foglalkozó genfi ENSZ-értekezletre, újabb viszályt kelt a Szentszék és zsidó szervezetek között, amelyek attól tartanak, hogy a konferencia Izrael-ellenes támadásoknak ad fórumot. Forrás: MTI

„Részvételével a Vatikán támogatást nyújt ahhoz, ami (Izrael ellen) készül ott” – mondta Riccardo di Segni római főrabbi hétfőn a La Stampa című olasz újságnak. Az Egyesült Államok és több szövetségese, köztük Olaszország bojkottálja a tanácskozást.

Vasárnap a katolikus egyházfő, – aki májusban első ízben ellátogat Izraelbe – fontos kezdeményezésnek nevezte a genfi konferenciát, s reményét fejezte ki, hogy az segíthet „véget vetni a rasszizmus, a hátrányos megkülönböztetés és a türelmetlenség minden formájának”.

Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal Központ európai irodájának vezetője szerint a Vatikán most „a jóváhagyás pecsétjét üti a gyűlöletkampányra” Izraellel szemben. „Ez olyan ügy, amelyben színt kell vallani. Nem lehet lavírozni. A Vatikánnak erős a hangja, és (bojkottjának) erőteljes demonstratív hatása lehetett volna.”

Federico Lombardi, a Vatikán fő szóvivője védelmébe vette a pápai állam jelenlétét az értekezleten, és azzal érvelt, hogy a korábban vitatott zárónyilatkozat-tervezeten időközben javítottak. „Ez egy nemzetközi konferencia az ENSZ és a Szentszék támogatásával – mondta. – Az, hogy néhány fontos ország nem vesz rajta részt, még nem jelenti, hogy a Szentszék nem folytathat ott pozitív és építő párbeszédet.”

A római főrabbi szerint viszont a pápa döntése „a legújabb óvatlan lépés” a zsidókhoz fűződő viszonyában, amelyet már amúgy is súlyosan megterhelt idén, hogy XVI. Benedek feloldotta a holokauszttagadó Richard Williamson püspök kiközösítését. Di Segni úgy vélekedett, hogy a genfi részvétellel a Vatikán „részben kioltotta” más nemzetek bojkottjának a hatását.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben