A vasárnapok munkaszüneti jellegének védelméért küzdenek az egyházak Brüsszelben

Létrehozás: 2010. március 26., 10:34 Legutolsó módosítás: 2010. március 26., 10:36

Brüsszel – EU-képviselők nagyszámú csoportja, továbbá egyházak és szakszervezetek közösen követelik a vasárnap védelmét az EU-ban – olvasható egy szerdán kiadott felhívásban. Forrás: jesus.de, reformatus.hu, evangelikus.hu

Mint ahogyan arról honlapunkon már beszámoltunk, Brüsszelben az Európai Egyházak Konferenciájának tagegyházai újra felszólították az Európai Unió intézményeit és az unió tagállamait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhető intézkedést a vasárnap védelmére, mert ez nem csak a munkavállalók egészségének az érdeke, hanem a munka és a családi élet összeegyeztetését is szolgálja.

A munkaszüneti vasárnapnak felbecsülhetetlen társadalmi jelentősége van – hangsúlyozza a szerdán kiadott felhívásuk. A pártokon átívelő kezdeményezésnek két fő támogatója: a keresztyén-demokrata EU-képviselő Thomas Mann, és a szociáldemokrata Patrizia Toia.

A felhívást az Európai Egyházak Konferenciája, valamint a katolikus EU Püspöki Konferencia mellett 72 szervezet is aláírta.

Az aláírók azt követelik, hogy az EU törvényhozása mondja ki és jogilag garantálja a vasárnapok munkaszüneti jellegét. A szervezetek és az aláírók egyöntetűen kérik, hogy az európai állam- és kormányfők álljanak ellen a növekvő gazdasági nyomásnak, s ne liberalizálják a vasárnapok munkaszüneti jellegét.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben