A vallási rendőrség feladata: betiltani a Bálint napot

Létrehozás: 2010. február 15., 09:54 Legutolsó módosítás: 2010. február 15., 10:00

Ismét betiltották a Valentin nap ünneplését Szaúd Arábiában. Az intézkedés, amellett, hogy a fekete piac előretörését hozta a virágok és a szerelemmel kapcsolatos ajándékok piacán, kérdéseket vet fel a közel-keleti térség globalizációhoz való viszonyát illetően is. Forrás: 168 óra, kitekinto.hu

A Valentin nap betiltását egy „pogány ünnepek ellen” szóló fatvára alapozták, betartatása a vallási rendőrség feladata lesz. A szerelmesek napjára az előírások szerint nem lehet pirossal díszített ajándékokat, gyertyákat, illetve vörös színű virágokat, főként rózsákat vásárolni, ezeket árusítani sem szabad. Aki a tiltást megszegi, az büntetésre számíthat.

A tiltást a „Bizottság az erkölcsi tisztaság előmozdítására és a bűnös élet megelőzésére” nevű szervezet mondta ki (ez alá tartozik a vallási rendőrség is), döntése komoly siker lehet a nyugatiasodást ellenző konzervatívok számára. A Valentin nap diszkriminálása azonban egyéb következményekkel is járt: a fekete piacon a korábban egy kicsivel több mint egy dollárért árult vörös rózsa értéke megközelítette a nyolc dollárt – írta a Kitekintő.

Az igazi muszlimok egész évben ez alapján élnek

Az élelmesebb szaúdi boltosok nem igazán törődnek a tiltásokkal, hanem igyekeznek kihasználni az égbe szökő árakat. Többen napokkal vagy akár egy héttel korábban ünneplik a Valentin napot, nekik pedig „titkos" szállítást biztosítanak a virágboltok tulajdonosai. „Néha az éjszaka közepén vagy a kora reggeli órákban küldjük ki a csokrokat, hogy elkerüljük a büntetést" – nyilatkozta egyikük a Saudi Gazette-nak. A szaúdiak egy része pedig külföldre utazott, hogy az ünneppel kapcsolatosan liberálisabb elveket való szomszédos államokban legyen együtt kedvesével.

A konzervatívok ideológiailag jól körülhatárolt érvek alapján utasítják el az efféle nyugati, globalizálódott ünnepeket. A fent említett bizottság szóvivője, Ali Qarmi sejk azt hangoztatta, hogy a muszlimok jól ismerik a szeretet jelentését, ez pedig Allah szeretete, és az igazi muszlimok egész évben ez alapján élnek. „A muszlimok a szeretet népe, ezt támasztja alá az is, hogy ez a kifejezés összesen 83-szor szerepel a Koránban" – fejtette ki. Khaled al-Dosszari, az egyik szaúdi egyetemen iszlám tanulmányokat tanító professzor is egyértelműen fogalmazott. „Mint muszlimoknak, nem kellene nem muszlim ünnepet ünnepelnünk, főleg nem egy olyat, amely házasságon kívül bátorít erkölcstelen kapcsolatot nők és férfiak között" – mondta.

Az egyik szaúdi napilap főcíme gyakorlatiasabb érveket sorakoztatott fel a Valentin nap elutasítását illetően, amikor arra hivatkozott, hogy „a felnőttek fele jobban szeretné a házi kedvencével együtt tölteni ezt a napot, mint a partnerével”. Több blog és hozzászólás szerzője azonban az emberek értékítéletére bízná, hogy miként viselkedik február 14-én.

Komoly vita

A szaúd-arábiai konzervatív körök, a királyi család és a nyugati országok, főként az Egyesült Államok kapcsolata hosszú ideje rendkívül ambivalens. Míg a közel-keleti államok zömében a Valentin napot ugyanúgy ünneplik, mint a világ bármely más pontján – kitűnő üzletet kínálva ezzel a virágárusoknak, a szállodáknak, az éttermeknek – addig Rijád 2002 óta tiltja február 14-e ünneplését.

Szaúd-Arábiában komoly vita van azzal kapcsolatban, miként engedjék be a technológiai újításokat, a tudományos eredményeket az országba úgy, hogy közben a nyugati értékek a határokon kívül ragadjanak. Rijád nem tolerálná a demokratikus átalakulást illetve a vallási és női jogok jelenlegi előírásainak megváltoztatását, ez utóbbiban pedig kiváló szövetségesre találhatott a konzervatív körökben.

Szaúd Arábia biztonságát illetően – akár kívülről, akár belülről, elsősorban az al-Kaida részéről érkező támadásokat miatt – azonban egyértelműen Washingtonra van utalva, így kenyértörésre a királyi család és nyugati szövetségese között még hosszú ideig biztosan nem kerül sor. A globalizáció, illetve annak hullámain a Valentin nap, pedig ennek köszönhetően minden erőfeszítés ellenére egyre gyorsabban gyűrűzik be a sivatagba.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben