A tarsusi Pál templom továbbra is zarándokhely marad

Létrehozás: 2009. július 24., 12:22 Legutolsó módosítás: 2009. július 24., 12:24

Tarsus – A török kormány továbbra is engedélyezi keresztény istentiszteletek tartását a tarsusi Pál templomban – jelentette be a török katolikus püspöki konferencia részéről Luigi Padovese püspök az ENI hírügynökségnek. Forrás: idea.de

Mint ismeretes, mintegy kettőezer évvel ezelőtt Tarsusban született a népek apostola, Pá. A katolikus egyház 2008 júniusa és 2009 júniusa között emlékezett meg erről, a Pál év keretében.

Ezalatt az idő alatt 416 keresztény zarándok csoport ment el Tarsusba, hogy meglátogassa az ottani templomot.

Isten házát 1943-ben a török kormány lefoglalta és múzeumként üzemeltette, és csak az elmúlt évben engedélyezték, hogy istentiszteleteket is tartsanak benne.

Ez volt az első alkalom, hogy a török muszlimok a keresztény zarándokokat nem mint turistákat, hanem mint imádkozó embereket vették tudomásul.

Az egyelőre nem eldöntött, hogy vajon meddig engedélyezik a keresztény zarándoklatokat, de a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan németországi látogatásakor beleegyezett abba, hogy zarándokhely maradhat a templom.

Törökország 72 millió lakosának 95 százaléka muszlim. A keresztények száma 120 ezer körül lehet, közülük 32 ezren a római-katolikus egyház tagjai.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben