A Szentszék szerint visszataszító a papi pedofília

Létrehozás: 2010. február 16., 09:28 Legutolsó módosítás: 2010. február 16., 09:29

Róma – „Különösen visszataszítónak” nevezte az Írországban lelepleződött, az ottani egyház vezetése által eltitkolt papi pedofíliát hétfőn a Vatikánban a Szentszék második embere. Forrás: MTI

Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár hétfő reggeli miséjének homíliájában szólt erről, azt a pápai audienciát megelőzően, amelyen XVI. Benedek az ír katolikus egyház vezetővel áttekinti a több évtizedet átölelő pedofil botrány következményeit és tanulságait. A pápa a Vatikánba rendelt 24 ír püspökkel hétfőn és kedden három alkalommal tanácskozik az esetről. Az üléseket várhatóan közleményben összegzi a Szentszék.

„Az önök közösségei nehéz próbatételen mennek keresztül, azt kell látniuk, hogy egyházi személyiségek különösen visszataszító cselekményekben érintettek” – hangsúlyozta, szavait az ír püspököknek címezve Bertone bíboros.

Az egyház számára „a belülről jövő próbatételek a legkeményebbek és legmegalázóbbak”, de minden próbatétel „a megtisztulás és a hitbéli megerősödés forrásává válhat” – tette hozzá a Szentszék miniszterelnöke.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben