A spiritualitás agyi rendellenességgel magyarázható?

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2010. február 17., 11:45 Legutolsó módosítás: 2010. február 17., 11:46

Tudósok azonosították az agyban azokat a területeket, amelyek, amennyiben sérülnek, erősebb spirituális szemléletet eredményeznek. A kutatók szerint eredményeik akár a spirituális és vallásos viselkedés gyökereihez is elvezethetnek. Forrás: betegszoba.hu

A Neuron szaklap február 11-i számában közzétett tanulmány alapja egy, az öntranszcendencián alapuló vizsgálat volt- az öntranszcendencia az egyén spiritualitásának, spirituális gondolkodásának, magatartásának és érzelmeinek mérésére szolgál. Az öntranszcendencia az én szerepét és jelentőségét az én-érzetet csökkenti, az egyént sokkal inkább az univerzum egészét alkotó részként azonosítja, mint individuumként. Az olasz Udinei Egyetemen zajlott vizsgálatok során műtét előtt és után vizsgáltak agytumoros betegeket. A betegekről öntranszcendencia értékeket rögzítettek a tumor eltávolítása előtt és azt követően.

Az eredmények azt mutatták, hogy a posterior parietális lebeny területén bekövetkező sérülés megnövelte az öntranszcendencia pontszámot a betegeknél. A kutatók figyelemre méltónak találták, hogy az ezen a területen bekövetkező sérülés milyen gyorsan változtatta meg a korábban stabil énképpel rendelkezők önazonosságát az öntranszcendencia irányába. Ebből pedig azt a következtetést vonták le az olasz szakemberek, hogy a túlzott vallásos, spirituális attitűdökért az érintett agyterületek diszfunkcionális működése tehető felelőssé.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben