A segélyszervezetek a haiti éhezők megsegítésére szólítanak fel

Létrehozás: 2010. április 12., 10:30 Legutolsó módosítás: 2010. április 12., 10:42

Port-au-Prince – Három hónappal a Haitiban pusztító földrengés után, a világ éhezésének leküzdéséért harcoló segélyszervezetek, arra szólították fel a világ lakosságát, hogy fokozottan figyeljenek és segítsenek a hajléktalanná vált 1,2 millió embernek. Forrás: epd.de, evangelikus.hu

„A nemzetközi közösségek legnagyobb feladata ezidőtájt az, hogy hajlékot biztosítsanak azok számára, akik elveszítettéka tetőt a fejük felől” – mondta Michael Kühn, a világ élelmezési segélyszervezet vezetője, az epd-nek. Ha nem segítenek, akkor a főváros, Port-au-Prince táborvárosai állandó települések lesznek, ahol a nyomor és az éhezés lesz az úr.

Kühn szerint a nemzetközi összefogás eddig sikeres volt és nagymennyiségű élelmiszert sikerült az országba bevinni, valamint ivóvizet osztottak szét, sátrakat és ideiglenes lakóhelyeket biztosítottak az embereknek. Ez ugyan csodálatos teljesítmény, de nem elég – tette hozzá Kühn: „Haitin továbbra is szükségállapot urakodik, és további segítségre lenne szükség. Sokkal célzottabb adományokra, mint eddig.”

A haiti emberek között tizenegy éve tevékenykedő szakértő szerint legalább azokat az állapotokat kellene visszaállítani, amelyek a földrengés előtt voltak. Ehhez azonban a mezőgazdaságot meg kell erősíteni és el kell érni azt, hogy Haiti függetlenedjék a nemzetközi segélyektől.

„Ha a függőség körét át akarjuk törni, akkor a nemzetközi segítséget úgy kell bevetnünk, hogy lokális, produktív stuktúrákat kell felépítenünk, ahol a lokális piacra a nemzeti gazdaság termel” – magyarázta Kühn.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben