A rasszizmusellenes ENSZ-konferencia záróközleményének tervezete

Létrehozás: 2009. április 21., 12:31 Legutolsó módosítás: 2009. április 21., 12:38

Genf – Április 20-án Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár jelenlétével megkezdődött Genfben a rasszizmusellenes világkonferencia, amelynek célja, hogy felülvizsgálja a 2001-es durbani találkozól óta eltelt időszak fejleményeit. Forrás: Magyar Kurír

A dél-afrikai városban nyolc évvel ezelőtt megrendezett találkozó a fajgyűlölet, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az intolerancia egyéb megnyilvánulásaival foglalkozott. A nemzetközi konferencia végén elfogadott „durbani nyilatkozat és akcióprogram” (DDPA) elnevezésű záróközlemény fontos útmutatást nyújtott a kormányok, a nem kormányzati szervezetek és egyéb intézmények számára a fajgyűlölet elleni küzdelmükhöz.

A genfi konferencia konkretizálni kívánja a programtervezetben felsorolt elkötelezettségeket. Olyan kezdeményezések és megoldások gyakorlati megvalósítására tesz javaslatokat, amelyek hozzájárulnak minden személy és népcsoport egyenjogúságához a világ minden területén és országában. Becslések szerint ma még több mint 200 millió bevándorlót tekintenek másodrangú állampolgárnak. Gyakran megfosztják őket jogaiktól, idegen- és fajgyűlölet célpontjaivá válnak. A genfi konferencia elő kívánja mozdítani a faji megkülönböztetés minden formájának megszüntetésére vonatkozó, 1969-ben hozott nemzetközi egyezmény ratifikálását.

A L'Osservatore Romano vatikáni napilap április 18-i száma arról tájékoztat, hogy a genfi konferenciát előkészítő bizottságnak sikerült kompromisszummal megfogalmaznia a találkozó záróközleményének vázlatát. A találkozót koordináló Navanethem Pillay dél-afrikai bírónő, az ENSZ emberi jogi főbiztosa örömmel nyilatkozta, hogy a küldöttek egyetértenek a kulcsfontosságú kérdésekben. Mint ismeretes, a vita középpontjában az áll, hogy a nyugati államok elutasítják a muzulmán nemzetek, különösen az iráni elnök, Mahmúd Ahmedinezsád Izrael-ellenességét. Több ország, közöttük az Egyesült Államok és Olaszország visszavonult az előkészítő találkozóról, míg Izrael és Kanada már korábban bejelentette, hogy bojkottálja az eseményt.

A legfőbb nemzetközi emberi jogi szervezetek arra hívták fel a kormányokat, hogy küldjék el képviselőiket a konferenciára. E szervezetek elégedettek a záróközlemény tervezetével, amely nem utal sem Izraelre, sem a vallások rágalmazására. A vázlat ismételten hangsúlyozza a fajgyűlölet minden megnyilvánulásának megelőzésére, illetve felszámolására való nemzetközi elkötelezettséget. Megerősíti továbbá az előző konferencián jóváhagyott nyilatkozatot és akciótervet, amelyet az USA nem fogad el. A nyolc évvel ezelőtti dél-afrikai találkozóról mind az Egyesült Államok, mind Izrael kivonult, antiszemitizmussal vádolva a dokumentum hangvételét.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben