A portugál püspökök állásfoglalása a homoszexuális házasságok ellen

Létrehozás: 2009. március 03., 10:50 Legutolsó módosítás: 2009. március 03., 10:52

Lisszabon - „A valódi házasságért” szóló felhívással zárult a Portugál Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának fatimai ülése. Forrás: Magyar Kurír

A L’Osservatore Romano vatikáni napilapban közreadott dokumentumban a portugál főpásztorok ellenvetésüknek adtak hangot azzal a próbálkozással szemben, amely a homoszexuálisok közötti kapcsolatot hivatalosan azonos szintre emelné az egy nő és egy férfi közötti házassággal.

Az elképzelés a szocialista képviselő, José Socrate választási ígéretei között szerepel, aki az azonos neműek közötti kapcsolatot legálissá tenné, amennyiben a választók újra bizalmat szavaznának neki. Egy ilyen törvény – fogalmaznak a portugál püspökök – a család antropológiai alapjának jelentős megváltozásához, illetve társadalmi válsághoz vezetne. Különösen a fiatalok és a serdülőkorúak házasságról alkotott képét zavarná meg.

A homoszexualitás – hangsúlyozza a portugál püspöki konferencia – személyes identitási probléma. Az Egyház visszautasítja a homoszexuálisok ellen elkövetett diszkrimináció és a kirekesztés minden fajtáját. Arra kéri a híveket, hogy testvéri szeretettel fogadják be és segítsék őket, hogy legyőzhessék ezt a nagy szenvedést okozó problémát. Elutasítja ugyanakkor a homoszexuális személyek által történő örökbefogadást, mivel a törvénynek elsősorban a gyermek javát kell védelmeznie.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben