A politikusok és más egyházak képviselői is szomorúan vették tudomásul Käßmann visszalépését

Létrehozás: 2010. február 25., 16:30 Legutolsó módosítás: 2010. február 25., 16:31

Hannover – Berlin – Sajnálattal vették tudomásul a politikai élet, az egyházak és az evangéliumi mozgalom képviselői is azt, hogy Margot Käßmann lemondott az EKD Tanácsának elnöki posztjáról, valamint a Hannoveri Tartományi Egyház püspöki posztjáról is. Forrás: idea.de

Az egyháziak

A Német Evangéliumi Allianz, elnöke, Jürgen Werth (Wetzlar) tisztelettel vette tudomásul Käßmann lemondását és köszönetet mondott az eddigi közös munkáért.

Az Allianz-főtitkára, Hartmut Steeb (Stuttgart) azt nyilatkozta, hogy hasonló helyzetben ő is ezt a lépést tette volna.

Berlin-Brandenburg-Schlesien püspöke, Markus Dröge (Berlin), nagyra értékeli Käßmann „szavahihetőségének nagy mértékét, amelyet nem csak másoktól, hanem saját magától is megkövetel“.

Szász kollégája, Jochen Bohl (Dresden) aLeipziger Volkszeitungnak nyilatkozva elmondta, hogy Käßmann világos konzekvenciákat vont le és tiszteli őt azért, hogy „úgy viselkedett, ahogyan azt már tőle megszokták: Egyházát akarta védeni a támadásoktól.”

A vesztfáliai elnök, Alfred Buß (Bielefeld) szerint Käßmann „átvette a felelősséget azért, mert átlépett egy határon, amely emberi életeket is veszélyeztethetett volna.”

A Lippi Tartományi Egyház szuperintendense és egyben tábori püspöke, Martin Dutzmann (Detmold) elmondta, hogy sok ember nagy reményekkel tekintett a püspökasszonyra. Épp az afganisztáni bevetéssel kapcsolatos tárgyalásokon Käßmann nagyon konstruktív és segítőkész partnernek mutatkozott.

A Teológiailag Konzervatív Hitvalló Közösségek Konferenciájának elöljárója, Ulrich Rüß (Hamburg), mély tiszteletét fejezte ki Käßmann iránt. Véleménye szerint a püspökasszony lépése fontos volt, mert sérül püspöki tekintélye.

Az Evangélikus Szabadegyházak Egyesületének elnöke, a metodista püspökasszony, Rosemarie Wenner (Frankfurt am Main), személyes írással mondott Käßmann-nak köszönetet azért, hogy ilyen tiszta, világos és bátor lépésre szánta el magát. Bár a hibáját elismerte, mégis a botlástért nyilvánosan viselte a következményeket, ezzel azonban szavahihetővé vált.

A Német Evangélikus Kirchentag főtitkára, Ellen Ueberschär (Fulda) elmondta, hogy mennyire megrázta őt a püspökasszony visszalépése:

„Nem tudom, valóban szükséges volt-e ezt a konzekvenciát levonni” – mondta a Leipziger Volkszeitung hasábjain.

„Ha az igazat megvalljuk, országunk jogosítvány tulajdonosainak legalább 90 százaléka ült már úgy a volán mögött, hogy fogyasztott egy pohár alkoholt.”

A főtitkár azonban reményét fejezte ki, hogy Käßmann részt fog venni a májusban Münchenben megrendezésre kerülő Ökumenikus Egyházi Napokon.

„Legalább 16 olyan programunk van, amelyen ő lett volna az előadó. Én magam személyesen azt szereném, ha a lelkésznő a tervezett rendezvényeket mindennek ellenére vállalná.”

A politikusok

A CDU/CSU-frakció helyettes vezetője, Ingrid Fischbach, és a CDU/CSU-frakció egyházakért és vallási közösségekért felelős bizottságának vezetője, Maria Flachsbarth szerint Käßmann lépése megfontolt és elhatározott lépés volt. Vele együtt azonban az EKD egy olyan püspököt veszít, aki minden joggal megérdemelte a belé vetett bizalmat és elismerést.

Az SPD egyházpolitikai szóvivője, Siegmund Ehrmann is sajnálatát fejezte ki. a Keresztények az FDP-frakcióban csoport vezetője, Patrick Meinhardt pedig a püspökasszony emberségét, emberi hozzáállását és keresztényi szeretetét dicsérte, amellyel eddigi hivatalát betöltötte.

A Bündnis 90/Die Grünen (Zödek) szóvivője, Josef Winkler szerint azonban a visszalépés túl kemény volt.

A „Die Linke“-frakció egyházpolitikai referense, Raju Sharma méltatta a Käßmann-nal való közös munkát és bizalmasnak, valamint különösen is konstruktívnak nevezte azt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben