A pápai enciklikára számos püspök és világi vezető reagált

Létrehozás: 2009. július 10., 10:19 Legutolsó módosítás: 2009. július 10., 10:23

Róma – A Caritas in veritate kezdetű pápai enciklikának nagy nemzetközi visszhangja van. Forrás: RV.de, reformatus.hu

Az USA püspökei úgy látják, az enciklika szövege kihívás a vállalkozásokhoz, kormányokhoz, szakszervezetekhez és egyénekhez, s arra ösztönzi őket, hogy újra gondolják át és rendezzék gazdasági felelősségüket.

A pápa igyekszik túllépni az eddig uralkodó bal-jobb oldali gondolkodási kategóriákon – jelentette ki Francis George kardinális.

A francia püspökök a remény üzenetét látják a pápai iratban – nyilatkozta André Vingt-Trois párizsi bíboros.

Az embereket nem szabad kiszolgáltatni a fatalizmusnak, hanem az emberi társadalmat az igazságosság és a szeretet szellemében kell továbbsegíteni.

A CDU főtitkár, Ronald Pofalla értékelésében azt hangsúlyozta, hogy „nagyon jó és fontos hozzájárulás ez a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság körüli vitákhoz”.

A Deutsche Bank vezető közgazdásza, Norbert Walter szerint a dokumentum útmutató jellegű, kiváltképpen éles elmével és informáltan néz szembe a globalizáció kihívásaival.

Friedrich Weber német evangélikus püspök szerint az enciklika a jelenkori válságot nagyon összetetten közelíti meg, és kiegyensúlyozott szellemiség jellemzi, de hiányolja a konkrét utalásokat a jelenlegi pénzügyi válság által felvetett problémákra.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben